Lander Kina som en ny Boeing eller død due?

Mægtige Kina vokser ikke som før, men spørgsmålet er, om Kina kan tøjle sin faldende vækst, eller om landet ender i en dyb krise. Nogle siger skråsikkert nej, mens andre ser farer under overfladen. Uanset udfaldet vil begge forme fremtidens globale økonomi.

Foto: Ida Marie Odgaard. Billede nederst til venstre: Kinas ambassadør i Danmark, Liu Biwei (tv.) er meget optimistisk og ser ingen mørke skyer over Riget i Midten. Men formanden for Danish-Chinese Business Forum, Thorkild K. Christensen, advarer danske virksomheder om at forberede sig omhyggeligt, inden de kaster sig over det enorme marked.
Læs mere
Fold sammen

»Jeg forstår, at I alle er meget bekymrede for udviklingen i Kinas økonomi og udenrigshandel. Så det vil jeg gerne gå mere i detaljen om,« sagde Kinas ambassadør i Danmark, Liu Biwei, da Danish-Chinese Business Forum torsdag afholdt sit årsmøde.

Foran ham sad kongelige, direktører, embedsmænd og en enkelt centralbankchef, og hver især repræsenterede de fremmødte to kontinenter og to økonomiske virkeligheder. På den ene side det stagnerende Europa med sin kroniske lavvækst og på den anden side det fremadstormende Kina, hvis økonomi formentlig vokser med over seks procent i år.

Man skulle ikke tro det, men på det seneste har den kinesiske økonomi skabt mere røre på finansmarkederne end den europæiske. Vigende vækst og to omgange med voldsom aktieuro har fået flere observatører til at stoppe op og spørge, om den er helt gal i Riget i Midten. Dette følte Liu Biwei et behov for at adressere. Dels gennem nogle få, stærke og vigtige nøgletal, dels ved at forventningsafstemme i forhold til Kinas vækst.

»Kina voksede med 14,5 procent på toppen, men vi kommer næppe til at opleve dobbeltcifret vækst igen i de kommende år, fordi Kina er ved at omstille sin økonomi,« sagde Liu Biwei,

»Desuden vil kinesisk økonomi ikke vokse uafhængigt af den globale kontekst, hvor global vækst og europæisk genopretning ikke har levet op til forventningerne,« tilføjede han.

I den hastige oversættelse fra kinesisk til engelsk var det let af overhøre den sidste sætning og selve konklusionen på Liu Biweis pointer. En konklusion, der var som skabt til at adressere finansmarkedernes utryghed ved den aftagende kinesiske vækst:

»Alle disse ting til trods vil Kina ikke få en økonomisk hård landing og for slet ikke at nævne en katastrofe,« sagde han.

Vedblivende usikkerhed

Siden Kina begyndte at gennemføre en række omsiggribende reformer af sin økonomi, har det asiatiske land oplevet vækst, som ikke findes lignende i nyere verdenshistorie. År efter år kunne de på hinanden følgende præsidenter i Beijing glæde sig over vækst­rater på over ti procent, men det seneste år er stemningen i forhold til det boomende land skiftet.

Væksten er stadig meget høj i Kina, men den er alligevel aftaget, og denne udvikling har fået skylden for hver og hver anden dårligdom i den globale økonomi. Hvorvidt dette er fortjent, er der blandede meninger om.

I januar i år blev det dog ganske tydeligt, hvilken effekt Kina trods alt har på den globale økonomi, da et par uger med uro på kinesiske aktiemarkeder rystede hele verdens finansmarkeder.

Rohde er skeptisk

Én mand blandt tilhørerne var dog langtfra lige så skråsikker i vurderingen af, at der ikke bliver en hård landing i Kina: Nationalbankdirektør Lars Rohde.

»Vækstnedgangen har mere eller mindre været ventet, men sidste år øgedes usikkerheden om udsigterne for kinesisk økonomi. Frygten for en hård landing havde stærk virkning på de globale, finansielle markeder, aktiekurser tumlede ned over hele verden, og markedsvolatilitet (udsving, red.) steg voldsomt, da kinesiske aktiekurser faldt i august sidste år samt i januar i år,« forklarede nationalbankdirektør Lars Rohde de mange fremmødte, inden han indirekte erklærede sig uenig i Liu Biweis forudsigelse om, at Kinas økonomi med sikkerhed ville lande så blødt som en fabriksny Boeing.

»Usikkerheden om kinesisk økonomi eksisterer stadig. Vil de gå igennem en hård landing, eller vil væksten aftage glidende?,« spurgte Lars Rohde ud i salen. »De internationale organisationer har ikke ændret deres forventninger til en glidende aftagning af væksten, men de betoner, at de dårlige sider er blevet flere. Men så langt, så godt.«

Det er dog ikke alle, der mener, at denne usikkerhed skal tages lige alvorligt. For når alt kommer til alt, vil Kina formentlig vokse med en fart, der ville gøre en dansk finans­minister blå af misundelse, og de seks procents vækst, som økonomerne forventer i 2016, er i absolutte tal større end væksten i nogle af de vilde vækstår, som der ellers sukkes så dybt efter. En af de folk, der maner til besindighed om den kinesiske økonomi, er formanden for Danish-Chinese Business Forum, den tidligere finansdirektør i Novo A/S, Thorkil K. Christensen.

»Der er meget snak om usikkerheden ved Kinas vækst, men jeg er af den opfattelse, at den usikkerhed er skabt af omverdenen, som ikke rigtigt har forstået signalerne fra Kinas ledelse om, at man vil indstille sig på seks-syv procents vækst som en ny normal,« siger Thorkil K. Christensen.

Aktiemarkeder i svingninger

Den tidligere Novo-direktør påpeger, at de kinesiske aktiemarkeder altid har været svingende, og at kritikere af den kinesiske centralbanks chokdevaluering i august sidste år glemmer at se de mange valutastyrkelser i årene forinden. Omverdenen overreagerer kort sagt i Kina-spørgsmålet.

»Jeg plejer at sige, at finansmarkederne sommetider er noget hysteriske og reagerer på små ting. Priser på råvarer kan for eksempel tage nogle meget store rutsjeture på baggrund af små afvigelser i efterspørgslen, som vi ser det med olien,« siger Thorkil K. Christensen. »Usikkerheden i Kina er i mine øjne ikke stor. Det er noget, som vi har skabt inde i vores hoveder.«

Amy Zhuang, der er senioranalytiker i Nordea og dækker Kina og Asien, er enig med Thorkil K. Christensen i, at verden overdriver udfordringerne med Kinas faldende vækst.

»Det er, som om verden har været ufor­beredt på det, men væksttendensen har været faldende siden 2007, og det er heller ikke noget, som regeringen i Kina har lagt skjul på,« siger Amy Zhuang.

I forhold til uroen på aktiemarkederne er hun dog ikke optimist. Beijing tæmmede markedsuroen ved at indføre en række regler, der blandt andet giver kinesiske investorer incitament til at købe aktier i hjemlandet. En uholdbar situation, mener Amy Zhuang:

»Jeg vil bestemt sige, at uroen ligger og ulmer meget tæt på overfladen, og der skal ikke mange dårlige nyheder til, før markedet igen kan blive uroligt. Alle investorer har indset, at baggrunden for den nuværende stabilitet er, at regeringen holder hånden under markedet. Og langt de fleste ser det som et spørgsmål om tid, før regeringen må rulle sine tiltag tilbage.«

Kinesisk rygstød virker

Dårligt nok var årsmødet i det dansk-kinesiske forum overstået, før der kom nye nøgletal fra Kina, der viste, at regeringens stimuleringer virker, og som Handelsbanken skrev i sin analyse af tallene: »Mange har frygtet en såkaldt hård landing eller et egentligt kollaps. Disse bekymringer bør nu for en tid træde i baggrunden.«

Om landingen bliver hård eller ej, er det i hvert fald sikkert, at Kinas økonomi aldrig træder i baggrunden igen.