Landbrugsboss føler sig udsat for hetz

Der er skabt ny tvivl i sagen om ulovlig profit og ulovlig produktion af knap 5.000 slagtesvin hos en af landbrugets topledere, Lindhardt B. Nielsen. Anklagerne fra miljøorganisationen NOAH tilbagevises.

En af landbrugets topfolk, Lindhardt B. Nielsen, mener, at han har været udsat for en hetz.

Baggrunden er, at miljøorganisationen NOAH har rettet voldsomme beskyldninger mod ham for at have produceret for mange slagtesvin.

Sagen viser sig imidlertid ikke at have hold i virkeligheden, fordi det viser sig, at miljømyndighederne i formandens hjemkommune, Løgstør, ikke kan sætte en finger på hans produktion. Det indrømmer kommunen nu.

Lindhardt B. Nielsen, der både er formand for Landsudvalget for Svin og medlem af Landbrugsraadet, har en stor svineproduktion i Løgsted ved Løgstør.

I flere dage har han været i mediernes negative søgelys, bl.a. DRs radio- og TV-nyheder.

»Pressen render rundt med en halv vind. Jeg har aldrig overskredet min tilladelse til at producere 11.000 slagtesvin om året. Jeg har altid ligget under grænsen. Jeg har også altid været ærlig om min produktion og hvert år lavet en opgørelse over udledningen af gylle på mine marker. Og jeg har aldrig fået anmærkninger fra det kommunale tilsyn om produktionens omfang,« siger Lindhardt B. Nielsen.

Som fanden læser biblen
Han kalder det ærgeligt, at pressen ikke har undersøgt NOAHs viden omkring tolkning af hans miljøgodkendelse.

Dansk landbrugs repræsentant for svineproducenterne blev i foregårs af NOAH, som små 300 aktivister arbejder for, anklaget for ulovligt at have produceret 4.700 flere slagtesvin end tilladt i årene 1999-2002 og ulovligt tjent 474.000 kr.

»Overtrædelserne kan endda vise sig at være endnu større, da NOAH ikke har indhentet tal fra før 1998. Samtidig foreligger tal fra sidste år endnu ikke.« hed det i organisationens pressemedelelse den 8. marts.

Løgstør Kommunes miljøudvalgsformand, Uffe Bro(S) gav i første omgang udtryk for, at Lindhardt B. Nielsen nok ikke havde rent mel i posen. Uffe Bro skruede bissen yderligere på, da han i går formiddags sagde til Berlingske Tidende:

»Lindhardt Nielsen læser miljøgodkendelsen fra 1994 forkert. Han læser tilladelsen, som fanden læser biblen«.

Få timer efter tog sagen en kovending. Efter embedsmændenes granskning af sagen gav Løgstør Kommune pludselig svineformanden ret på centrale punkter.

»Lindhart Nielsen har ikke forkert opfattelse, når han siger, at han har en miljøgodkendelse med ret til at producere 11.000 slagtesvin,« siger Lene Andersen fra miljøforvaltningen i Løgstør.

NOAH tavs
For 10 år siden søgte Lindhardt B. Nielsen, der er en af landets større svineproducenter lov til at have 500 søer med en produktion på maksimalt 11.000 slagtesvin om året. Den kommunale miljøgodkendelse gav ham lov til at have 528 dyreenheder, hvad der dengang svarede til de angivne tal for søer og smågrise, dvs. slagtesvin.

I dag svarer 500 søer 11.000 slagtesvin til 485 dyreenheder og ikke 528 dyrenheder, som lå i den oprindelige tilladelse, oplyser Lene Andersen fra Løgstørs miljøforvaltning.

Kommunen vil nu foretage en yderligere kontrol af Lindhardt B. Nielsens produktion, bl.a. via tal for slagtninger hos Danish Crown.

Berlingske Tidende har forgæves forsøgt at få en kommentar fra NOAH.