Landbrug rykker IT til Indien

Ventilationsfirma sparer penge og kan ikke skaffe arbejdskraft. Kina og Indien er topscorere.

Læs mere
Fold sammen
Endnu en branche - denne gang landbruget - er begyndt at flytte IT-opgaver til Indien.

Ventilationsfirmaet Skov A/S i Glyngøre har efter to års forberedelser oprettet afdeling i en indisk virksomhed. Her er medarbejderne ansat og lønnet af Skov og skal udvikle både programmer og hardware til at styre klimaet i staldene.

Udviklingschef Karl Krogshede i Skov oplyser, at beslutningen er truffet af økonomiske grunde, og fordi det har været svært at trække kvalificeret arbejdskraft til Glyngøre.

30 medarbejdere er fortsat i udviklingsafdelingen i Glyngøre, men de mere rutineprægede opgaver klares nu i Indien til en billigere penge og med koordinering via internet. Udflagningen har på kort sigt kostet to stillinger hos Skov.

Blandt andre SAS valgte sidste år at udlicitere en del af forretningen til Indien, og ingeniørfirmaet Tellabs Danmark har - sammen med andre - direkte stiftet et selskab i Indien med 230 teknikere og ingeniører.

Voldsom vækst
Under teknologiboomet for nogle år siden blev især indiske programmører hentet til USA og Vesten. Nu går trafikken den anden vej.

Ifølge konsulentfirmaet A.T. Kearney tjener en amerikansk programmør maksimalt 75.000 dollar om året, mens en indisk kollega nøjes med højst 10.000 dollars.

Og analysehuset Forrester forventer, at flere end 3,3 millioner amerikanske IT- og teknologijobs i de næste 10-12 år vil rykke udenlands. Flertallet vil genopstå i Indien.

IT-markedet i Indien og Kina vil allerede i år vokse med 18-19 procent, spår et andet analysehus, IDC.

En række større amerikanske selskaber har allerede flyttet dele af deres udvikling til Indien.

IT-giganten Oracle har nu 3.000 ansatte i Indien og regner med at ansætte yderligere 1.000 i år.

IBM har netop meddelt at ville flytte 4.700 stillinger til udlandet, fortrinsvis til Indien og Kina.