Landbobanken tjener penge som aldrig før

Stor vækst i udlånet hos Ringkjøbing Landbobank. Fjernkunder er den væsentligste årsag til, at væksten fortsætter

Ringkjøbing Landbobank overgår igen sig selv med en kraftig vækst i udlånet, hvilket er den altafgørende årsag til et overskud på 137 mio. kr. før skat for halvåret - et resultat, som er 12 pct. bedre end de første seks måneder sidste år.

Mens andre pengeinstitutter har mere end svært ved at låne penge ud, kan Landbobanken notere sig for en vækst i udlånet på ikke mindre end 31 pct.

Ringkjøbing Landbobank har med en markedsandel på ca. 50 pct. i lokalområdet meget vanskeligt ved at vokse yderligere her - derfor bliver der satset kraftigt på udlån i bankens såkaldte fjernkundeafdeling, hvor især kunder nord for København bliver betjent.

»Fjernkunderne tegner sig nu for godt 40 pct. af vores forretningsomfang. Og samtidig er det den afdeling, som vokser klart hurtigst,« siger bankdirektør Bent Naur, Ringkjøbing Landbobank.

Startskuddet til fjernkundeafdelingen kom for alvor med statsgaranterede studielån i begyndelsen af sidste årti, da daværende undervisningsminister Bertel Haarder (V) gav Ringkjøbing Landbobank gratis reklame på TV ved at påpege, at Landbobanken havde billige rentesatser på de statsgaranterede lån.

De studerende begyndte derefter at strømme til Ringkjøbing Landbobank, der senere udvide afdelingen med produkter som »Nedsparingslån«, »Aktielån« og meget andet.

»Det er afgørende for os at være innovative. Vi tilbyder nicheprodukter i vores fjernkunde-afdeling. Og vi har da den glæde, at vi ser flere og flere efterhånden bliver helkunder,« siger Bent Naur.

De sidste par år har Ringkjøbing Landbobank bevæget sig kraftigt ind på et område som finansieringen af f.eks. læge- og tandlægeklinikker. Og nu er banken inde over ca. 25 pct. af alle de lægepraksiser, der bliver handlet i Danmark.

»Væksten i udlånet er det vigtigste for fremgangen i resultatet. Men det spiller naturligvis også med, at tab og hensættelser er faldet med hele 40 pct.,« siger Bent Naur.

Ringkjøbing Landbobank har etableret nye afdelinger i Herning, Holstebro og Viborg. Der er planer om udbygning af afdelingen i Herning samt etablering af et investeringscenter, men der er absolut ingen tanker om at begynde at bruge mange penge på at etablere filialer i hovedstaden.

»Vi er den bank, der har landets laveste omkostningsprocent, hvilket vi har haft i 15 år. Det vil blive ved med, fordi det er grunden til, at vi kan tilbyde konkurrencedygtige produkter,« siger Bent Naur.