Lalandia Billund-projekt støvsuger arbejdskraft

Milliardprojekt. Flemming Østergaard tog i går første spadestik til ferie- og oplevelsescenter, der alene i første etape passerer en mia. kr. Fire firmaer skal bygge 500 feriehuse.

Byggeriet af Nordeuropas største ferie- og oplevelsescenter, Lalandia Billund A/S til over to mia. kr., vil sætte syd- og midtjyske håndværksfirmaer på hårde prøver med at skaffe arbejdskraft.

Første spadestikBestyrelsesformand Flemming Østergaard tog i går det første spadestik, og det markerer indledningen på en hektisk periode for de implicerede byggefirmaer med at skaffe medarbejdere til at færdiggøre de 500 helårsisolerede feriehuse i første etape. Snart følger den 40.000 kvadratmeter store centerdel.

- Hvis jeg ikke laver aftaler med andre firmaer, skal jeg skaffe 10-15 tømrere til opgaven, og det må komme an på en prøve, hvor svært det bliver. Der er dog ingen tvivl om, at det bliver en rigtig stor opgave. Vi har ikke haft svært ved at skaffe folk indtil nu, men situationen har ændret sig det seneste år, siger ejeren af Junge Byg i Filskov nordøst for Grindsted, Claus Junge.

Han går i løbet af få dage i gang med at støbe sokler til 200 træhuse i størrelserne 75 og 124 kvadratmeter og forventer at kunne aflevere det sidste hus i slutningen af 2008. Claus Junge beskæftiger cirka 30 egne tømrere og betjener sig af underleverandører til de andre fagentrepriser. I forvejen har han store projekter med 90 boliger og et højhusprojekt i Brande og 65 boliger i Hedensted.

Et andet lokalt tømrerfirma, Kurt Kirkegaard A/S, skal som det eneste bygge dobbelthuse, idet entreprisen er på 126 boliger á 88 kvadratmeter fordelt på 63 dobbelthuse.

Fabriksfremstillede huseDirektør Finn Hansen oplyser, at der skal bruges otte-ti egne tømrere til montage af blandt andet terrassevinduer og lofter. Det beskedne personaleforbrug til en ordre på 90 mio. kr. skyldes, at husene kommer i færdige boksmoduler fra HP3 i Sindal, og at de øvrige entrepriser klares af underleverandører.

- Dermed er det ikke så tungt ressourcemæssigt, men vi lægger vægt på at have vore egne tømrere på opgaven, så de føler ejerskab, og vi leverer den rette kvalitet, siger Finn Hansen, der ikke venter at ansætte medarbejdere specifikt til Lalandia-projektet.

Begge firmaer har lovet at have det første udstillingshus klar 1. marts i år, lige inden salget begynder. Første boligetape på 500 af de samlet op mod 1.500 ferieboliger er fordelt på fire firmaer, idet det foruden de nævnte er Hoffmann A/S og Planet-Huse A/S i Ribe.

Ifølge adm. direktør Jesper Kristensen, Reka Gruppen, bliver det ikke noget problem at få solgt feriehusene i størrelsen 60-124 kvadratmeter og til priser fra 1,4 til 2,5 mio. kr.

- Vi har over 1.500 interesserede skrevet op, og vi har aldrig tidligere oplevet så massiv interesse på forhånd. Det er hele familien Danmark, bedsteforældre, almindelige familier og i det hele taget et meget bredt spektrum, der på forhånd har meldt sig som interesserede. Det specielle ved husene er, at vi har lagt vægt på, de fleste af dem skal være fritliggende, og de bliver indrettet med megen fokus på børnefamilier med stationære børnesenge og mere plads end normalt, siger Jesper Kristensen.