Lærere bag Calamus' tavlesucces

Produktkendskab. I flere år var interaktive tavler til undervisningsbrug blot et produkt for virksomheden Calamus Danmark. Det fik en lærer lavet om på, og nu sælger de som aldrig før. Rekordregnskab i Aulum.

I slutningen af 1990erne overtog Aulum-virksomheden Calamus Danmark A/S importen og forhandlingen af en britisk, interaktiv tavle til skolebrug, Promethean.

For direktør Hugo Sørensen var tavlen endnu et produkt på hylden i Aulum. Det var en fejl, erkender han i dag.

- Vi kunne jo ikke rigtigt forstå, hvorfor der ikke kom gang i salget, for vi mente jo, vi stod med et rigtig godt produkt, fortæller han.

Problemet var, oplyser han, at ingen i virksomheden rigtig forstod produktet og dets rækkevidde.

- Ingen af os var pædagoger. Derfor var det også svært at få en dialog i gang med skolerne omkring brugen af disse tavler. Vi kom i kontakt med medarbejdere i Undervisningsministeriet, der anbefalede os at ansætte en lærer. Umiddelbart var jeg skeptisk, men vi fulgte alligevel rådet, og det blev en succes. Siden har vi ansat yderligere en lærer, og måske skal vi snart have en tredje, forklarer Hugo Sørensen.

De nye medarbejdere har, i modsætning til Calamus' øvrige stab, de pædagogiske forudsætninger for at introducere de nye tavler for deres tidligere kolleger, idet de kort og godt taler samme sprog. Lærerne er ikke sælgere, men snarere lønnede ambassadører for Calamus, idet de drager rundt til landets skoler og læreanstalter for at introducere underviserne i de nye teknologiske muligheder. Samtidig fungerer de som lønnede konsulenter for de skoler, der måtte investere i de nye systemer, hvor den grønne tavle, det gamle atlas og kridtet er skiftet ud med store fladskærme med billede og lyd, internet og alle andre nye, teknologiske nyskabelser.

Siden den første lærers ankomst er salget af tavlerne røget i vejret, og det er én af årsagerne til, at Aulum-virksomheden satte ny rekord i sit seneste årsregnskab, der bød på en kraftig stigning i såvel omsætning som resultat.

- Fra at være et produkt hos os er Promethean i dag blevet et undervisningskoncept. Vi driver blandt andet en speciel portal på internettet, www.prometheanplanet.dk, hvor landets lærere kan udvikle og erfaringsudveksle i brugen af tavlerne. Vi stiller blot portalen til rådighed og blander os ikke i det pædagogiske, fortæller Hugo Sørensen.

Calamus Danmark flyttede i fjor ind i en helt ny bygning på 2.600 kvadratmeter. En del af det nye domicil anvendes til support for tavle-kunderne. Et specielt supportrum er forsynet med flere store interaktive tavler, som betyder, at virksomhedens support-folk kan hjælpe brugerne direkte og simultant.

Ifølge Hugo Sørensen er support et nøgleord for Calamus.

Virksomheden har fire forretningsområder, hvoraf tavlerne er det ene. De øvrige tre er det største og oprindelige forretningsområde, AV-installationer i mødelokaler og auditorier, store projekter som for eksempel hele AV-indretningen på SAS Arena i Herning og i domicilbyggerier samt udstyr til videokonferencer.