Lækre landmænd eller bøvede bønder

Carsten Stenos leder om de nye erhvervslandmænd 3.12. maler et mærkeligt billede af (erhvervs)livet på landet.

Fuld af fladpandede fordomme er lederen: De nye SMV-landmænd, som Steno skriver om, går i lækre sweatshirts og dyre cowboybukser og sidder foran computeren. Nejjjj, hvor fedt! - Mens de "gamle landmænd" går til aftenmøder i foredragsforeninger (hvor de falder i søvn, fordi de har arbejdet i stalden og marken hele dagen) og går i kirke og synger Grundtvig.

På den anden side påpeges det rigtigt, at erhvervslandbruget med dets efterhånden få praktiske udøvere udgør en enorm del af Danmarks eksport og får meget lidt ros for dét.

Lige så lidt som Morten Korch-klicheen af de nye lækre landmænd over for de gamle bøvede bønder svarer til virkeligheden, lige så lidt gør Stenos konklusion det: At landbrugets SMV-virksomheder hører hjemme i Dansk Industri. Det, det skal betyde, er jo, at landbrugets organisationer og dets andelsorganisering er utidssvarende. Men de er tvært imod en organisatorisk og økonomisk succes, som er grunden til, at vi overhovedet har et konkurrencedygtigt og frit landbrug. Når vi slipper af med resterne af EU-støtten om nogle år, står dansk landbrug med sine organisationer og medlemsejede virksomheder stærkt i den fri konkurrence.