Lækre danske klude glæder forbrugerne og gavner eksporten

BACK TO BUSINESS: Den danske tøjeksport sætter nye rekorder. Og i stigende grad bæres branchens fremgang også af den københavnske modebranche, som ellers har stået i skyggen af midtjyder som Bestseller og Brandtex. Da modeugen åbnede torsdag kunne københavnske tøjdesignere som Bruuns Bazar, Munthe plus Simonsen, Day Birger et Mikkelsen, Sand og Noa Noa konstatere, at de bidrager pænt til en tekstilbranche, der i 2003 omsatte for 29 mia. kr. og eksporterede 77 procent. Modeugen er nu så stor en europæisk succes, at Bella Center har forstærket konkurrencen med Øksnehallens CPH Vision ved at åbne endnu en modemesse - Goldfinger - i Tuborgs gamle Tappehaller.

Superfond angriber APM

Verdens største pensionsfond, amerikanske Calpers, bider selveste A.P. Møller-Mærsk i haserne. Fonden er berømt og berygtet for sin agressive holdning til corporate governance. Med APM-aktier til en markedsværdi af 133 mio. kr. angriber Calpers bl.a. A.P. Møller for at undlade at holde investor- og analytikermøder, for at undlade kvartalsregnskaber, for at holde et lavt informationsniveau og for at have koncernchef Jess Søderberg placeret i bestyrelsen. A.P. Møller afviser kritikken og har ikke planer om at ændre sine principper om god selskabsledelse.

Klø til landbrugsstøtte

Sidste weekends WTO-aftale vil over næste årti sandsynligvis langsomt tvinge den rige verden til at nedbringe sine enorme landbrugssubsidier. Konkret skal EU afvikle sin eksportstøtte til virksomheder, der sælger landbrugsvarer til resten af verden. Det vil gavne de fattigste landes konkurrencesituation. Men WTO-forliget er dog kun en løs rammeaftale, der nu skal udfyldes med tidsfrister for bl.a. afvikling af toldsatser og importkvoter.

Kritik af Wedellsborg

Fondsbørsen kritiserer Henrik Wedell-Wedellsborg, bestyrelsesformand i Magasin, for at have udtalt sig på kanten af oplysningsforpligtelsen for børsnoterede selskaber. I forbindelse med en nedjustering blot tre uger efter årsregnskabet sagde formanden til en avis, at han godt kunne have ventet med at offentliggøre de kedelige tal. Det er Fondsbørsen uenig i. Wedell-Wedellsborg mener dog ikke selv, at han har overtrådt nogle regler.

Oliepris koster job

Hvis olieprisen resten af året holder sig på det rekordhøje niveau omkring 40 dollar tønden, vil det ramme dansk vækst og beskæftigelse. Danske Bank vurderer, at en høj oliepris vil reducere beskæftigelsen med 5.000 job og koste danske forbrugere 2.000-2.500 kroner ekstra til benzin og varme. De høje oliepriser ramte i slutningen af ugen også verdens aktiebørser og skabte ny tvivl om virksomhedernes indtjening og opsvingets styrke og varighed.

Kristian har en drøm

Mandag fik danskerne en ny skatteminister, 33-årige Kristian Jensen (V). Han lover intet, men drømmer gerne højt. Og hans største drøm er at skabe frirum i dansk økonomi til yderligere personskattelettelser. Desuden vil han gerne forenkle aktieskatten, skærpe kampen mod sort arbejde og omlægge bilafgifterne. Ligesom statsministeren løfter han den moralske fane højt og kræver, at danske virksomheder ikke kun interesserer sig for skattelovenes bogstav, men også for deres ånd.

Strid om fødevarer

Opsplitningen af Fødevareministeriet udløste regeringsrokadens største balladesag. Ansvaret for fødevaresikkerhed placeres under den nye forbruger- og familieminister Henriette Kjær. Dermed splintres konceptet om et fødevareministerium, der har ansvaret fra jord til bord. Det udløste voldsom kritik fra bl.a. Landbrugsraadet og Forbrugerrådet. Men FødevareIndustrien - et brancheorgan - bakker op, fordi Fødevareministeriet nu bliver et rendyrket erhvervsministerium

Aktionær truer staten

Den private Hafnia-aktionær Ole Steffensen har taget det første skridt hen mod en erstatningssag mod den danske stat. Baggrunden er forsommerens store rapport om finanskriserne i 1990erne. Ifølge rapporten handlede Finanstilsynet ulovligt i Hafnia-sagen, da det efter krav fra Danske Bank undlod at tilbageføre hensættelser. Ole Steffensen tabte selv sine penge i forbindelse med Hafnias kollaps. I tidligere retssager endte Danske Bank ved Højesteret med at blive frikendt i samme sag, anlagt af Ole Steffensen.

Opkøbsfeber i Europa

Overtagelsesfeberen ruller gennem Europa. De kommende måneder vil en bølge af virksomhedshandler tage fart i Danmark og udlandet, viser en stor undersøgelse blandt europæiske virksomhedsmæglere. En stærkere økonomi, et stabilt aktiemarked og øget lånevillighed hos bankerne gør det lettere for købere og sælgere at finde hinanden. Det kan lette tusindvis af generationsskifter, som skal finde sted i Danmark i ejerledede virksomheder.

Nærig medicinalpolitik

Stram offentlig styring af danske og europæiske medicinpriser og for let adgang for kopipræparater gør det svært for de globale medicingiganter at tjene gode penge i Danmark og Europa. Konsekvensen er, at medicinalselskaberne i stigende grad lægger deres investeringer og forskningsbudgetter i især USA. Det koster arbejdspladser. Og truer håbet om at gøre medicinalbranchen til et førende dansk vækstlokomotiv.

Rygter om Lindegaard

SAS-bestyrelsesformand Egil Myklebust ringede torsdag til Berlingske Business og dementerede begyndende rygter om, at SAS-topchef Jørgen Lindegaard næppe overlever sit fjerde år med underskud. Sommeren har været hård ved SAS p.g.a. rejseaflysninger. En nedjustering p.g.a. høje oliepriser og faldende billetpriser har ødelagt håbet om overskud i 2004. SAS har nu selv hævet priserne. Næste uge kommer flyselskabet med halvårsregnskab og en klarere profil på discountområdet.

Stærkt TDC-regnskab

TDC var mod slutningen af ugen med til at trække KFX-indekset op i sit højeste niveau i fem måneder. Baggrunden var et flot kvartalsregnskab, der før afskrivninger steg med 10 procent til 3,1 mia. kr. Samtidig må TDC konstatere, at virksomheden mister sin uofficielle kronprins, Lars Torpe Christoffersen, hidtidig chef for TDCs fastnetselskab, TDC Totalløsninger. Han bliver ny topchef i Mach Dan Net. Ny fastnetsdirektør i TDC bliver Kim Frimer, hidtidig direktør i TDC Schwitzerland.

Lange liv presser ATP

Danskernes længere levealder kostede ATP et underskud på 412 mio. kr. i andet kvartal. Landets største pengetank var nemlig nødt til at hensætte ekstra 2,4 mia. kr. som følge af, at danskerne dør senere. ATP's investeringsafkast for første halvår har været på 9,9 mia. kr. Efter at have reduceret sin aktieandel ned til 15 procent efter 11. september 2001, er ATP nu oppe på 20 procent og vil langsomt øge til 40 procent. Dermed skal yderligere 52 mia. kr. flyttes over i aktier.

Mælk, gas og fodbold

Gasselskabet DONG vil være landets førende energivirksomhed. Samtidig skal virksomheden børsnoteres og delvist privatiseres. For at gøre aktien folkekær og score flere gas- og elkunder har selskabet valgt at blive en af to hovedsponsorer for fodboldlandsholdet. Sammen med Arla erlægges 14 mio. kr. om året.