Lån for 40 mia. klar til omlægning

Aktiviteten er mindre end før, men fortsat har 40.000 boligejere opsagt deres lån til den termin, som udløber fredag i denne uge.

Tæt ved 40.000 boligejere får nye lån i deres hus eller lejlighed ved den januar-termin, som udløber fredag i denne uge.

Der er i hvert fald opsagt gamle lån for tæt ved 40 mia. kr. hos realkreditten, og eftersom et lån typisk er på én mio. kr., svarer det til tæt ved 40.000 boliglån.

Interessen for at bytte gamle lån ud med nye er dermed betydeligt lavere, end for tre måneder siden, hvor lån for hele 75 mia. kr. blev lagt om. Der er nu også langt op til rekorden sidste år, hvor der blev konverteret lån for over 150 mia. kr.

Cheføkonom i Realkredit Danmark, Sune Worm Mortensen, siger dog, at kursen på 30-årige 5 pct. lån er steget på det sidste, så den nu er oppe i 97,60.

»Det er meget attraktivt, hvorfor der godt kan komme en del låneomlægning i de kommende dage. Den afdragsfrie 5 pct. obligation har en kurs på 95,60. Også det anser vi for at være en god kurs. Så muligvis vil en del vælge afdragsfrie lån af denne type i de nærmeste dage, hvor flere før ellers har valgt afdragsfrie flexlån med ét eller tre-årig rentetilpasning,« siger han.

Uden afdrag
Jens Christian Nielsen fra BRFkredit fortæller, at de fleste låneomlægninger hos dem lige nu handler om at flytte fra fastrentelån til flex- eller rentetilpasningslån, eventuelt uden afdrag.

»Renten er faldet her i starten af 2004, og det udnytter en del. Men aktiviteten er meget mindre end sidste år. Vi venter, at lån for 40 mia. kr. vil blive lagt om ved den termin, som udløber fredag den 30. januar, og det er kun en tredjedel af, hvad vi så, da konverteringerne toppede.«

Nogle få lægger også om fra 30-årige 6 pct. obligationer til 5 pct. papirer. Men her er besparelsen nede på et sted mellem 1.000 og 2.000 kr. efter skat om året for et typisk lån til én mio. kr.

»Der er også omkostninger forbundet med at omlægge lån, så et skift fra 6 pct. til 5 pct. obligationer skal overvejes meget nøje,« siger Jens Christian Nielsen.

Slå til nu
Det er en stor fordel for alle boligejere, som overvejer at omlægge lån, at slå til inden udgangen af januar.

Restgælden på et lån til én mio. kr. vil så blive op mod 14.000 kr. mindre, end hvis man trækker det til begyndelsen af februar.

Gør man det, kommer man til at sidde med to lån i en længere periode, og det koster dyrt i såkaldte difference-renter.

Årsagen er, at boliglån skal opsiges med tre måneders varsel til en af de fire årlige terminer, der ligger ved udgangen af januar, april, juli og oktober. Den kortest mulige tid, man kan komme ned på at betale disse difference-renter i er to måneder, og det nås kun, hvis man opsiger sine lån så tæt på udgangen af januar - eller anden opsigelsesfrist - som muligt.

Realkreditten kan være et par dage eller mere endnu om at behandle en låneomlægning.

Så det kan nås endnu - i dag eller onsdag eller torsdag.