Kvinder raser mod Fed-kandidat

Økonomen Larry Summers er af flere medier blevet udråbt til topkandidaten til posten som USAs næste centralbankdirektør, når Ben Bernanke fratræder. Han bliver dog mødt af en mur af kritik, ikke mindst fra feministiske grupper i USA, der anser ham for at være mandschauvinist.

Rygterne om, at Larry Summers er en af kandidaterne til at afløse Ben Bernanke som chef for den amerikanske centralbank Federal Reserve, bliver ikke vel modtaget alle steder. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Larry Summers, der er en af præsident Barack Obamas øverste økonomiske rådgivere, er af medier som MSNBC, CNBC og Washington Post blevet udråbt som spidskandidat til posten. Kritikerne står dog i kø, når det kommer til Summers som kommende Federal Reserve-formand.

Det ikke mindst på grund af hans rolle op til finanskrisen. I 1990erne støttede Summers helhjertet den deregulering af markederne, der udløste finanskrisen. Blandt andet var han en stor fortaler for den lovgivning, der ophævede Glass-Steagal-loven, der holdt almindelig bankdrift adskilt fra investeringsbankdrift.

Efterfølgende blev Larry Summers præsident for universitetet Harvard. Her udmærkede han sig ved to ting. For det første kastede han universitetet ud i investeringer i renteswaps og derivater for 3,5 mia. dollar. Disse kostede, da finanskrisen ramte, universitetet 1 mia. dollar.

Det har bragt en stribe prominente bloggere på barrikaderne. Ifølge Huffington Post skriver Cullen Roche, der står bag bloggen Pragmatic Capitalism:

»Hvor mange gang får den samme mand chancen for at ødelægge verdensøkonomien to gange?«

Mens Kai Ryssdal fra Marketplace skriver:

»Larry Summers kunne ikke styre Harvard, og nu skal han styre verdensøkonomien? Det giver ingen mening.«

Larry Summers er heller ingen favorit hos de amerikanske feministgrupper og kvindesagsforkæmpere. I sin tid på Harvard holdt Larry Summers en tale, hvor han adresserede forskellen på andelen på mænd og kvinder i vigtige stillinger. Konklusionen var, at der simpelthen er flere mænd, der besidder evnerne til at have stillingerne, samt at kvinder i højere grad fokuserer på familien.

»Vi er bekymrede over rygterne om, at Larry Summers, en mand kendt for sine stødende og afstumpede holdninger til kvinder, bliver overvejet som formand for centralbanken. Kvinder vil ikke hurtigt glemme der, hvis Barack Obama vælger Mr. Summers til så vigtig en stilling. En mand, der mener, at kvinder på en eller anden måde er mindre kapable end mænd,« skriver Shaunna Thomas fra den feministiske gruppe Ultraviolet i en kommentar ifølge Huffington Post.

Flere, inklusive Ultraviolet, argumenterer for, at Janet Yellen, viceguvernør i centralbanken og tidligere formand for Fed i San Francisco, skal have posten.