Kvindelige iværksættere mødte op hos minister på kampdagen: Her er, hvad de ville

Fire kvinder mødte mandag op hos erhvervsministeren på kvindernes internationale kampdag. Med sig havde de ti anbefalinger, som alle har til formål at øge andelen af kvindelige iværksættere.

Overleveringen af »de ti bud« i Erhvervsministeriet til erhvervsminister Simon Kollerup (S), der tog imod de fire kvindelige iværksættere og lover at forsøge at forbedre vilkårene for dem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Bendtsen Vangsfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods stigende fokus på kønsbalancen på den danske iværksætterscene er der stadig store udfordringer.

På den baggrund mødte fire kvinder fra KvindeKompagniet mandag morgen klokken ni op hos erhvervsminister Simon Kollerup (S) i anledning af kvindernes internationale kampdag. Med sig havde de et idékatalog med »de ti bud«, som skal bane vejen for flere kvindelige iværksættere.

Målet er klart: Andelen af kvinder i iværksætteri skal i vejret.

»Vi skal give kvinder med ambitioner om iværksætteri bedre muligheder. Lige nu skal man ud på en lang, svær rejse, hvis man er iværksætterkvinde,« siger Josefine Volqvartz, som er bestyrelsesformand for den nystiftede forening KvindeKompagniet, stifter af Inspire Film og iværksætter.

KvindeKompagniet har til formål at øge andelen af kvindelige iværksættere i Danmark. Foreningen drives af fire kvindelige iværksættere, som lagde ud med en række podcast og tv-fortællinger, der gav taletid til andre kvindelige iværksættere. Disse initiativer dannede grobund for foreningen.

Problematikken er velbeskrevet. Kun hver fjerde virksomhed i Danmark er stiftet af en kvinde, ligesom kun få procenter af venturekapitalen i Danmark går til startups med kvindelige stiftere. Især barselslovgivningen gør det svært for kvinder at kaste sig ud i iværksætteri.

Foto: Martin Bendtsen Vangsfeldt.

Nu ligger der så konkrete anbefalinger på ministerens bord, efter at de blev overrakt i forårssolen på kvindernes internationale kampdag.

Ministeren tog imod anbefalingerne med et smil og en gejst for at komme i gang med arbejdet, fortæller Josefine Volqvartz.

»Jeg oplever Simon Kollerup som iværksætterkvindernes erhvervsminister, og han virker meget positivt indstillet over for vores initiativ,« siger hun.

For nylig har iværksætteren Le Gammeltoft fra Heartbeats sat fokus på problematikken, da hun som forkvinde for Dansk Erhvervs panel af iværksættere præsenterede anbefalinger til at få flere iværksættere i Danmark – herunder flere kvinder.

»Personligt er det vildt vigtigt med en kulturændring, som tilgodeser kvindelige iværksættere. Vi er langt bagud i dag, og derfor er det en vigtig sag for mig, at vi eksempelvis kigger på barsel for at gøre det lettere at drive en virksomhed, mens man har familie,« sagde Le Gammeltoft til Berlingske.

Efterspurgt af ministeren

KvindeKompagniets idékatalog kommer, efter at erhvervsminister Simon Kollerup i november deltog i en debat med nogle af kvinderne bag anbefalingerne; stifteren af skodesignvirksomheden Roccamore, Frederikke Antonie Schmidt, og diversitetskonsulent Lisbeth Odgaard Madsen fra Potential Company. Styret af vært Josefine Volqvartz debatterede de under overskriften »Iværksætteri & barsel«, og erhvervsministeren efterspurgte dengang ideer til konkrete løsninger.

Nogle af anbefalingerne indebærer dog strukturelle ændringer, mens andre kalder på kulturelle tiltag.

Idékataloget fra nystiftede KvindeKompagniet er udarbejdet i samarbejde med Frederikke Antonie Schmidt fra skodesignvirksomheden Roccamore og bygger derudover på input fra en lang række kvindelige iværksættere.

Selvom det er »KvindeKompagniets ti bud«, som Josefine Volqvartz omtaler forslagene, er der alligevel punkter, som er vigtigere end andre.

»For at vi skal være relevante som kvinder og investeringspotentiale, skal vi være lige »farlige« at ansætte og investere i. Mænd og kvinder skal derfor kunne tage lige meget barsel. Derudover er adgang til finansiering vigtigt, og så er der er et stort behov for rollemodeller, som man kan spejle sig i,« siger hun.

Anbefalingen om modernisering af barselslovgivningen går på lige barselsfordeling mellem forældre, dog med mulighed for, at de indbyrdes kan overdrage barslen mellem hinanden. Derudover anbefaler foreningen mere fleksible dagpengeregler for iværksættere, nye tærskelværdier for barselsdagpenge til iværksættere og suspension af forældrefrister hos Innovationsfonden.

Du kan læse om de ti forslag her.

Josefine Volqvartz mener desuden, at forslagene kan bane vejen for kvinder i erhvervseliten mere bredt.

»Hvis det her bliver implementeret af erhvervsministeren, kan vi nå rigtig, rigtig langt. Ved at bane vejen for kvindelige iværksættere, kan vi også bane vejen for et mere ligestillet miljø for kvinder på toppen af dansk erhvervsliv generelt,« siger hun.