Kvindelig topchef: »Vi skal gøre op med kulturen – ikke den enkelte krænker«

Freeway-koncernens direktør, Mia Wagner, opfordrer efter afsløringerne i Netcompany til at passe på i sexismedebatten, som ifølge hende bør handle mere om at gøre op med en kultur end at jagte enkeltpersoner.

Mia Wagner, adm. direktør i Freeway-koncernen, opfordrer til ikke kun at fokusere på seksuelle krænkelser, men også ulighed i dansk erhvervsliv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2016 blev en direktør i en børsnoteret virksomhed fyret efter et overgreb mod en kvindelig medarbejder i forbindelse med en julefrokost. Alligevel blev personen seks måneder senere ansat i Netcompanys finansielle ledelse, selv om IT-selskabet og dets topchef, André Rogaczewski, kendte til episoden. Det kunne Berlingske afsløre tirsdag.

André Rogaczewski forsvarer ansættelsen med, at manden »var et andet sted«, da han seks måneder efter fyringen begyndte i Netcompany. Efter en grundig gennemgang af mandens historie kom Netcompany og headhunterbureauet frem til den konklusion, at episoden under julefrokosten var en enkeltstående fejl.

»Vi kendte jo godt til sagen, men vi vurderede, at han havde begået en enkeltstående fejl, som var, at han ikke overholdt det etiske regelsæt i den virksomhed, som han var ansat i,« siger Rogaczewski til Berlingske.

Mia Wagner er administrerende direktør i Freeway-koncernen og er kendt fra DRs iværksætterprogram »Løvens Hule«. Hun vil ikke udtale sig om den konkrete sag i Netcompany, fordi hun ikke kender detaljerne, og grundlæggende betragter André Rogaczewski som en dygtig chef, der tænker sig grundigt om. Hun kommer dog med en generel opfordring til alle i forhold til debatten om sexisme.

»Vi skal ikke bruge debatten til at skabe en lynchstemning, vi skal bruge den til at skabe en bedre arbejdsplads med mere ligestilling. At vi trækker en masse mænd gennem sølet, synes jeg ikke er specielt befordrende for noget,« siger Mia Wagner.

»Der findes ikke den kvinde …«

Mia Wagner er en af få kvindelige topchefer i dansk erhvervsliv. Hun fortæller, at alle kvinder i den verden på et tidspunkt har mødt sexisme eller ubehagelige kommentarer. Derfor er det vigtigste for hende, at der bliver taget et endeligt opgør med en generel sexistisk kultur.

»Der findes ikke den kvinde, som ikke har været udsat for noget upassende. Vi skal i højere grad gøre op med en kultur, end vi skal gøre op med den enkelte krænker,« siger Mia Wagner.

Hun vurderer, at ledere i erhvervslivet fremover vil blive bedre til at slå hårdere ned på konkrete hændelser, når de sker. Debatten handler dog ifølge hende ikke kun om seksuelle krænkelser, men også, at kvinder skal sikres bedre muligheder for at gøre som hende selv og nå til tops i dansk erhvervsliv.

»For mig handler sexismedebatten om et opgør med nogle firkantede magtstrukturer, som jeg håber kan starte debatten om, hvordan vi kan skabe lige muligheder for lige kompetencer i dansk erhverv,« siger Mia Wagner.