Kvindelig ansøger fravalgt på sit køn får erstatning

En kvinde fik afslag på et job som pædagogmedhjælper, da en institution hellere ville ansætte en mand. Nu får kvinden erstatning.

Læs mere
Fold sammen

En kvinde har fået 25.000 kroner i erstatning, fordi hun fik afslag på et job som pædagogmedhjælper på grund af sit køn. Det skriver Fagbladet FOA.

Kvinden havde været til jobsamtale i en institution. Efter samtalen modtog hun en besked på sin telefonsvarer, hvor institutionen oplyste, at den foretrak en mand i stillingen. Og det var i strid med loven, fastslår Ligebehandlingsnævnet.

Forbundssekretær i FOA Nanna Højlund glæder sig over nævnets afgørelse.

»Det er godt, at det bliver slået fast, at man ikke må tro, at køn er en kompetence og kvalifikation,« siger forbundssekretæren.

Hun forventer, at sagen vil få arbejdsgivere til at tænke sig bedre om, før de udelukker en ansøger til en stilling på baggrund af ansøgerens køn.

»Jeg tror, den vil få en masse arbejdspladser til at tænke over, at det godt kan være, man vil være en mere blandet arbejdsplads - for eksempel synes man i mange dagtilbud, at det er godt at være en god blanding af mænd og kvinder - men der er en forskel på det og så at sige til folk, at de ikke kan få et job, fordi de har det forkerte køn,« siger Nanna Højlund.

Hun mener ikke, man kan forsvare at fravælge en kvindelig ansøger til en stilling som pædagog, blot fordi man vil have en mandlig rollemodel ind i sin institution.

»Det er ikke en kompetence i sig selv hverken at være en mand eller en kvinde. Så man er nødt til at finde ud af, hvad det er, man vil med en mandlig rollemodel,« siger hun og understreger, at man skal holde fokus på kompetencer frem for køn.

»Der er jo lige så mange kvinder, der kan være gode til at lave udeaktiviteter eller spille bold med børnene,« siger hun.