Kurt Thorsen føler sig magtesløs

»Magtesløshed! Tomhed!« Sådan følte Kurt Thorsen det, efter han fredag blev idømt seks års fængsel i Østre Landsret.

Læs mere
Fold sammen
Den tidligere byggematador Kurt Thorsen var tydeligt mærket af, at den nærmeste fremtid indeholder et langvarigt fængselsophold. Han havde til det sidste holdt fanen højt og forventet, at Østre Landsret havde haft en frifindelse i posen til ham, da dommen i PFA-ankesagen blev afsagt. Og umiddelbart efter domsafsigelsen sagde han:

»Jeg er dybt rystet. Hvis jeg nogensinde i mit liv har været rystet - så er det nu. Jeg er meget, meget rystet over, at jeg har fået en dom for noget, jeg ikke har gjort. Og det har chokeret mig, at man kan blive dømt på det her grundlag. «

Kurt Thorsen var overbevist om, at landsretten ville frifinde ham i PFA-sagen - og hans tillid til retssystemet har lidt et knæk:

»Det er jo svært at forstå det her. Jeg vil bruge meget tid til at tænke over, hvordan det her kunne ske. Og andre burde måske også overveje, hvad det egentligt er, der er sket her. Alarmklokken har lydt, og man kan spørge sig selv, hvad det er for et grundlag, man kan domfælde på,« lød det fra Kurt Thorsen.

Kurt Thorsen blev af Østre Landsret udpeget som hovedmanden i sagen om de omfattende falsknerier med PFA-dokumenter for 3,6 mia. kr. Det var Thorsen, der udtænkte hele forretningsidéen med et luksusbyggeri i det sydspanske, et stort erhvervs- og boligbyggeri ved Københavns Havn samt opkøbene af aktierne i Finansieringsselskabet Gefion og Ejendomsselskabet Norden. Og selv om ingen på noget tidspunkt har set Thorsen være med til at forfalske PFA-chef André Lublins underskrift på de mange falske dokumenter, fandt retten, at blandt andet vidneudsagn var nok til at dømme Kurt Thorsen den lange fængselsstraf.

Thorsen bliver nu nødt til at sætte sine forretninger og konsulentopgaver i bero, mens han skal afsone sin straf. Fra at have levet et liv på toppen går den slagne gang nu til et af statens fængsler.

»Jeg ved ikke, hvad der kommer til at ske nu andet, end der er nogle mennesker, der vil have sat mig i fængsel. Og det er jo svært at drive forretninger med fast ejendom og finans på den anden side af jordkloden, hvis man skal sidde i et dansk fængsel,« sagde Thorsen, der ville bruge den kommende tid til at vænne sig til tanken om et fængselsophold.

Kurt Thorsen har ikke taget stilling til, hvor i landet han gerne vil afsone sin dom. Og han har heller ikke tænkt sig at være den, der fremskynder processen med at komme ind bag tremmer.

»Jeg er sikker på, at kriminalforsorgen nok skal ringe til mig. Den slags ting har jeg ingen erfaring med - jeg ved ikke, hvordan det foregår. Og jeg har slet ikke nogen fornemmelse af, hvad tilbudene er. Jeg har aldrig været i et fængsel undtagen Vestre Fængsel, hvor jeg sad varetægtsfængslet for snart tre år siden,« sagde Thorsen.

Efter domsafsigelsen fik Thorsen dog sundet sig så meget, at det gamle glimt i øjet atter var tilbage. Og fremfor at gå i skjul valgte han at gå ned på den sædvanlige frokostrestaurant ved landsretten med sin to forsvarere, advokaterne Ebbe Mogensen og Henrik Sanders.

Kurt Thorsen havde endnu ikke besluttet, hvordan resten af dagen skulle tilbringes:

»Nu skal jeg ned og have en fadøl. Og så skal jeg slikke mine sår,« sagde entreprenøren, da han blev fulgt af det store presseopbud fra retten til restauranten.

Ritzau