Kunstnere og kongelige håb

Visioner: Verdens magtfulde mænd tænker højtidelige tanker om krig og fred på første dag af World Economic Forum i New York

NEW YORK

»Diskret, globalt og følelsesmæssigt,« kaldte jazzmusikeren Quincy Jones det show, han havde arrangeret for de 3.000 af verdens over-pinger fra økonomi, politik og kultur, som i solidaritet med de hårdtprøvede amerikanere har flyttet deres årlige tænke-topmøde fra Davos i Schweiz til New York.

Showet afsluttede mødets første dag torsdag, og følelsesmæssigt blev det i den grad, da en israelsk og arabisk kunstner i duet sang John Lennons »Imagine« på en blanding af hebraisk, arabisk og engelsk, imens deres landsmænd myrder hinanden for fuld kraft på den anden side af Jorden.

Denne lettere selvhøjtidelige, globale følsomhed var egentlig et meget godt billede på topmødet, der hvert år tiltrækker præsidenter, multinationale direktører og en håndfuld kunstnere som krydderi til en forlænget weekend med store tanker om verden. Og en enestående chance til at netværke med ligesindede i samme vægtklasse.

Temaet for årets møde, som er omringet af massive mængder politi, men indtil videre ingen demonstranter, er et forsøg på at genvinde orienteringen for politik og erhvervsliv oven på 11. september, og første dags hovedattraktion var et panel af berømtheder som Desmond Tutu, Bono og Elie Wiesel, der skulle mene noget om, hvorvidt der var håb, sådan i al almindelighed.

Jordans dronning Raina så ikke alene langt bedre ud end resten af panelet (ikke at det var nogen kunst), men sammenfattede også bedre end nogen anden, hvorfor der er grund til håb:

»Der er en speciel stemning i verden i øjeblikket, der har skabt en fælles moralsk bevidsthed og et ønske hos forskellige civilisationer om at lære mere om hinanden.«

Advarsel

Hun advarede dog også om, at verden er i fare for at bukke under for en »os imod dem«-mentalitet, som er farlig.

Hun hentydede formentlig blandt andet til den debat om islam og den arabiske verden, som kører her og andre steder og understregede, at religion i sig selv ikke er problemet:

»Islam står ikke i modsætning til modernitet og er helt konsistent med demokrati. Vi er i stedet nødt til at se på de sociale og økonomiske årsager,« sagde den jordanske dronning.

Det gjorde man så mange andre steder New Yorks klassiske art deco-perle, Waldorf-Astoria Hotel, som danner rammen om hundredvis af paneler om alt fra oliens rolle i den økonomiske genopretning til hvordan vi bygger bro over sociale uligheder.

Mange af de mere interessante samlinger handlede om årsagerne til verdens konflikter, og hvad vi kan gøre ved det.

Harvard-professor i international politik Samuel Huntington mindede om, at verden er fuld af konflikter, fordi det ligger i menneskets natur. Men han påpegede også, at konflikternes natur havde ændret sig fra at være konflikter mellem to regeringer til at være konflikter mellem grupper. Af de 110 betydelige væbnede konflikter i 1990erne, var kun de syv mellem to regeringer.

Derfor er opgaven at skabe institutioner til at få dem til at leve sammen, mente Huntington, som blev berømt og forkætret på at mene, at verden i virkeligheden står overfor en slags civilisationskrig. På mødet sagde han dog mere moderat, at forskelle i civilisationer ikke behøver føre til konflikt, og alene det at advare om en civilisationskrig kan være nok til at undgå den.

Vrede

Et lignende seminar handlede om årsagerne til vrede i verden, og en skarp Zakl Laïdi fra det franske Centre d'Etudes et de Recherches Internationales sammenfattede vredens rødder i tre punkter:

For det første er der frygten for, at den globaliserede kapitalisme svækker de kollektive goder til fordel for privat velstand og ødelægger miljø og kultur verden over.

For det andet ses globaliseringen som et vestligt projekt beregnet på at gøre denne verdens del rigere.

For det tredje stiger hadet mod USA, fordi landet ikke alene er den eneste tilbageværende imperialistiske magt, men USA er en provinsiel imperialist: Amerikanernes interesse i verden rækker ikke længere end til at gavne landets egen position og er ikke en reel interesse, hvilket blandt andet demonstreres af USAs konsekvente ligegyldighed over for internationale spilleregler.

Dystre tanker, men humøret var lidt bedre på den økonomiske front. Et panel af topøkonomer var mere eller mindre enige om, at recessionen nu havde ramt bunden, og at det nu ville begynde at gå fremad. Cheføkonom Gail Fosler fra det anerkendte økonomiske analyseinstitut, Conference Board, sammenfattede det således: »Min opfattelse er, at den amerikanske recession er forbi, og at november vil blive anset som vendepunktet.«

Råb til kommandanten

USA har som sædvanlig fået tildelt rollen som økonomisk lokomotiv for resten af verden, og den tyske økonomi Klaus Zimmermann tilføjede, at Europas genopretning ville ligge bagefter den amerikanske og først starte i anden halvdel af året.

Men generelt sad økonomien på bagsædet, mens politik og filosofi sad ved rattet på det verdensøkonomiske forum. Altså lige bortset fra, at alt det virkelig interessante slet ikke foregik på møderne men i korridorerne og til receptionerne - men det er en anden historie.

Tidligere ærkebiskop Desmond Tutu ramte nok meget godt mødernes kombinationen af abstraktion og pragmatisme, da han på mødet om håb slog fast:

»Dette er et moralsk univers. Gud har kommandoen. Men nogle gange kan man have lyst til at spørge ham: Hvorfor viser du ikke noget mere, at du har kommandoen?«