Kunstige øer skal bringe Sverige og Danmark tættere sammen

En ny plan for hvordan Øresundsregionen kunne se ud, vandt fredag morgen en stor arkitektkonkurrence. Planen foreslår at grave kunstige øer frem i Øresund

En visualisering over, hvordan Øresundsregionen kunne komme til at se ud. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De bor lige dér på den anden side, vores naboer. Men broen er dyr, og man kan få Kalles Kaviar og Wasa knækbrød herhjemme, så vi ser dem ikke ligeså meget, som vi burde.

Der har været tænkt store tanker om Øresundsregionen de seneste 10-15 år, men de store tanker er blevet lidt ved tanken.

Det skulle en stor arkitektkonkurrence, IMAGINE open Skåne 2030, der blev afsluttet fredag, forsøge at gøre op med. Det er Sveriges Scania Architects og Region Skåne, der har udstedt konkurrencen. Ideen var at generere ideer, hvordan vi udvikler en stærk, holdbar og attraktiv Øresundsregion. Og det var lige præcis, hvad vinderforslaget fra det svenske arkitektfirma, Sweco Architects, gjorde.

På visualiseringen ses, hvordan Øresund City kunne se ud. Fold sammen
Læs mere

Ideen er grave store dele af Øresund op og bygge tre øer, sådan at Malmö og København kommer tættere på hinanden. Forslaget er kun en idé, der stadig langt fra at blive til virkelighed.

»Vi ser en verden med stigende urbanisering. Alle ønsker at bo i byerne. Og det kræver, at vi tænker visionært,« siger Jan Matsson, formand for Sweco Architects til avisen Sydsvenskan.

Give me your tired, your poor

Vinderforslaget hedder Ge meg era Trötta, giv mig jeres trætte på dansk, opkaldt efter samme inskription på Frihedsgudinden, og er en vision for, hvordan man ved at grave kunstige øer op i sundet kunne skabe en tæthed og samhørighed i regionen efter amerikansk forbillede.

»Vi ønskede at skabe en forbindelse til den smeltedigel, som New York er. Det er også en by, der voksede meget hurtigt,« siger Jan Matsson.

Her ses et kort over, hvordan regionen i følge proejektet kunne komme til at se ud i fremtiden. Fold sammen
Læs mere

Ideen er at opføre en helt ny by, Øresund City, på de kunstige øer i sundet. Regionen er i forvejen det mest folkerige region i Skandinavien, men forslaget skal gøre det til en ny europæisk metropol. København og Malmø bygget sammen fysisk gennem et tæt befolket øhav.

Helt ny infrastruktur

Hvis man skal lykkedes med at opføre de kunstige øer, skal man også gentænke hele infrastrukturen i regionen. Der skal skabes flere forbindelser mellem Malmö og københavn.

En kort over, hvordan Øresundsregionens infrastruktur skulle udbygges. Fold sammen
Læs mere

Man bevarer Øresundsbroen men bygger yderligere tre forbindelser, så de tre kunstige øer er ordentligt forbundet med hinanden, Sjælland og Skåne.

»I dag er Øresundsbroen en selvfølge. Og der er store muligheder i fremtiden for at forbinde de to byer Malmø og København endnu mere,« siger Jan Mattsson.

Bag forslaget fra Sweco står arkitekterne Urban Skogmar, studiochef på Sweco og Beryl Boonzaaier.