Kunstig sødme giver kroner i kassen

Forbrugerne undgår i stigende grad sukker. Paradoksalt nok er det det, som sukkerproducenterne tjener penge på.

Fokus på fedmeepidemi i Vesten kombineret med en bølge af slankekure baseret på en filosofi om lavt kulhydratindtag er vand på sukkerproducenternes mølle.

Paradoksalt nok er det nemlig sukkerproducenterne, der tjener flest penge på forbrugernes forsøg på at undvige sukker i maden, idet det netop er sukkerproducenterne, der sidder på produktionen af de sødemidler, som erstatter sukkeret. Blandt andet fructose, sukralose, xylitol etc.

I Storbrittannien er sukkerproducenten Tate & Lyle på blot syv år blevet en af Storbrittanniens 100 største virksomheder med en omsætning der er skudt i vejret hovedsageligt på grund af sødemidlet sukralose. Sukralose fremstilles af sukker, men indeholder ikke ingen kalorier, og Tate & Lyle leverer i dag sukralose til giganter som Coca Cola og Pepsi.

Selv om Tate & Lyle er sukkerproducent, er det produktionen af Sukalose, der på kun seks måneder har givet virksomheden et overskud på 130 millioner pund og fået aktierne til at stige med 50 procent siden august i år. Især hjalp det, da slankeguruen Robert Atkins for nylig anbefalede folk, der gerne ville tabe sig, at bruge midlet. Atkins-kuren er kendt for at anbefale et højt proteinindtag kombineret med få kalorier fra kulhydrater.

Også hos Danisco kan man mærke efterspørgslen på de sødemidler, der kan erstatte sukkerets søde smag, men trylle kalorierne væk. Det oplyser presseansvarlig Natalie Weber. Danisco producerer blandt andet sødemidler som xylitol, lactitol, og fructose samt 'lavkalorie-kulhydratet' litesse. Sødestofferne indgår i markedet for fødevarer til diabetikere, men nyder også i stærkt stigende grad popularitet i de kaloriefattige fødevarer, som bliver mere og mere populære i den vestlige verden.

Lavkaloriekulhydratet litesse kan f.eks. forbedre ernæringsværdien i forarbejdede madvarer ved at reducere kulhydratindholdet. Det bruges blandt andet til pizzabunde. Sødemidlerne anvendes i alt fra slik, drikkevarer og desserter til youghurt og sukkerfrit tyggegummi.

Senest har Danisco leveret sukkerfrit tyggegummi til de amerikanske troppers madrationer for at undgå at soldaterne får huller i tænderne.

Jagten på sødemidler med få eller slet ingen kalorier har stået på i mere end hundrede år. Det første sødemiddel, sackarin, blev opdaget i 1878. Siden da blev det aspartam, der overtog markedet, efter at det blev opdaget ved et tilfælde i 1965, da forskere, som arbejdede med mavesårsmedicin, opdagede at stoffet smagte sødt.