Kunsten at forene individualister

Advokat Lars Svenning Andersen har tålmodigheden til at forene modsætninger. Det har ikke skadet ham i hans job som managing partner i Danmarks største advokatfirma.

Kunsten at forene individualister - 1
Lars Svenning Andersen er ekspert i ansættelsesret og funktionærforhold, så han fik opgaven at forene individualisterne efter den seneste fusion i Danmarks største advokatfirma. <br>Foto: Søren Bidstrup <p><br> Fold sammen
Læs mere
Som den eneste af advokaterne møder Lars Svenning Andersen op i en afslappet, åbenstående - men dog hvid - skjorte. Lidt vindblæst, fordi det var hurtigere at gå til mødet end at tage en taxa, glider han ned i stolen.

Det var så det billede af den stilfulde, nålestribede advokat.

54-årige Lars Svenning Andersen er den daglige førstemand og partner i Danmarks største advokatfirma Bech-Bruun Dragsted. Med titel af managing partner vil det være nærliggende at kalde ham for advokatfirmaets administrende direktør. Men det holder ikke. Han er valgt af advokatfirmaets øvrige partnere for en treårig periode. Og i disse dage er han eneste kandidat til posten for den næste periode.

Lars Svenning Andersen bor i Århus men er i København to-tre dage om ugen. Selv om han har anskaffet sig en lille lejlighed i København, så er det hjem til Århus, der tæller. Her var han først partner i Aros Advokaterne, så i Dragsted Schlüter Aros og nu i Bech-Bruun Dragsted. Advokatfusionerne har gjort det nødvendigt med hyppige skift af visitkort.

Fusionerne har ikke gjort det nemt at få skabt en virksomhedskultur. Og under sådanne flydende forhold kan individualisten nemt komme til at stå meget stærkt.

Efter fusionen i begyndelsen af 2001, der resulterede i Bech-Bruun Dragsted, kunne de 72 partnere godt se, at det nok var nødvendigt at få en vis samling på tropperne. Fra udlandet kendte de til begrebet managing partner, og det blev så eksperten i ansættelsesret og funktionærforhold, der fik opgaven.

Dialog og tålmodighed
Lars Svenning Andersens ledelsesfilosofi hedder dialog og tålmodighed. Det tager sin tid at få 72 partnere til at sige »vore klienter« i stedet for »mine klienter«. Helt uden sværdslag er det da heller ikke gået. Otte partnere har sagt farvel. Syv andre er kommet til.

Lars Svenning Andersen har talt og talt. Og rykket om på organisationen, så den er blevet mere klient- og markedsorienteret. Det er de første tre år gået med. Nu gælder det om at få styrket Bech-Bruun Dragsteds position som Danmarks største advokatfirma.

Selv om jobbet som managing partner er krævende på mange måder, så holder Lars Svenning Andersen fast i sit fagområde. Et af de emner, han har kastet sig over, er professionelle sportsfolks ansættelsesforhold. Efter hans opfattelse er de professionelle sportsfolk lønmodtagere. I princippet gælder de samme ansættelsesretlige regler for såvel en funktionær på et advokatkontor som en professionel fodboldspiller.

Det er ikke et synspunkt, der falder i god jord alle steder i idrættens verden. Men i fodboldens verden faldt det i Spillerforeningens smag, og Lars Svenning Andersen er udpeget som kontraktspillernes repræsentant i den voldgiftsret, der forsøger at mægle mellem arbejdsgiverne i Divisionsforeningen og arbejdstagerne i Spillerforeningen i den overenskomststrid, der truer med at lamme dansk fodbold.

I krydsfeltet
Konflikter af den karakter er ikke usædvanlige for Lars Svenning Andersen. I halvandet år befandt han sig i krydsfeltet mellem to fagforbund, der sloges om organisationsretten. Det lykkedes faktisk at få de stridende fagforbund Dansk Postforbund og SiD til at fusionere og dermed indstille kampen om ca. 7.500 ansatte i Post Danmark.

Det var daværende trafikminister Sonja Mikkelsen (S), der i 1998 sendte Lars Svenning Andersen ind i striden for at mægle. På det tidspunkt var der hyppige arbejdsnedlæggelser blandt postarbejderne især i Storkøbenhavn. Og post til tiden var ikke det normale.

Striden opstod, da daværende finansminister Mogens Lykketoft (S) besluttede at sætte en stopper for ansættelse af flere tjenestemænd i Post Danmark. Desuden ville han kun acceptere at forhandle overenskomst med ét fagforbund, og det skulle være SID.

Først i begyndelsen af januar 2000 blev der lagt låg på konflikten med en fusion. Begge parter fik i første omgang lige mange tillidsrepræsentanter, og udgangspunktet var to fagretlige klubber på arbejdspladserne. Med tiden skulle det hele gerne smelte sammen til én enhed.

Det var også Lars Svenning Andersen, der som advokat for Red Barnet fik den delikate opgave at levere det juridiske grundlag i opgøret med foreningens generalsekretær Laue Traberg Smidt, hvis pengeforbrug bl.a. på barer i Paris ikke helt var det, foreningen havde tænkt sig. sdo@berlingske.dk

joj@berlingske.dk