Kunøe jager hele tiden sejrens kick

Ambitiøs. Selv om han har opbygget en formue på to mia. kr., er Ib Kunøe langt fra mæt af forretningsmæssig succes. Han sætter sig hele tiden nye mål, der bliver større og større i takt med formuen, og lever for kicket ved at indfri dem.

De har ikke opkaldt industrikvarteret i Ballerup efter Ib Kunøe, men det kunne de lige så godt. Den 63-årige self-made milliardær ejer alene her fem virksomheder, der ligger klumpet sammen omkring it-forhandleren Topnordic, juvelen i Kunøes selskabsportefølje

Kunøe gør selv opmærksom på sine besiddelser i området, da han på fotografens ordre har taget opstilling foran Topnordics imposante facade. Bare som en konstatering, ikke for at prale, for han er ikke selv optaget af sin hidtidige enorme forretningsmæssige succes, der har givet ham en formue på to mia. kr. opbygget gennem 30 år som investor og virksomhedsudvikler.

Til gengæld er han optaget af at indfri de nye forretningsmæssige mål, han løbende stiller op for sig selv og sine virksomheder. Det er det, Ib Kunøe lever for. Det er på den måde, han får sine kick. De kommer ikke ved at kigge på de hidtidige resultater og sole sig i andres ros.

- Det er sejren, jeg jagter ikke klapsalverne. Det er helt banal motivationsteori. Alle mennesker vil gerne lykkes og nå deres mål. Jeg er ikke anderledes. Hvis jeg ikke havde mål at forfølge, ville jeg falde i søvn, siger Ib Kunøe og forklarer dermed, hvordan han bliver ved med at bevare motivationen, selv om han allerede har fejret flere forretningsmæssige sejre og tjent flere penge, end de fleste nogensinde kommer til.

HandlekraftigGrundlaget for Ib Kunøes formue blev skabt, da han 30 år gammel forlod forsvaret for at opbygge den danske del af den svenske rekrutteringsvirksomhed Mercuri Urval.

Kunøe trivedes fra begyndelsen i erhvervslivet, hvor der til forskel fra forsvaret fandtes en klar indikator for, hvor godt eller dårligt man klarede sig, nemlig penge.

Ib Kunøe klarede sig godt og tjente millioner på sin indsats og sit medejerskab af det stærkt ekspanderende Mercuri Urval, som han endeligt forlod i 2004.

Allerede i 1990 startede Ib Kunøe sin investeringsaktivitet sideløbende med direktørjobbet i Mercuri Urval med det speciale at gå ind i virksomheder i krise og vende udviklingen. Det lykkedes som oftest for den handlekraftige og sjældent sentimentale Ib Kunøe, der er kendt for at turde træffe de beslutninger, alle andre undgår.

Han kalder sig en kriger, der fungerer bedst, når beslutningerne skal træffes, og har i øvrigt ry for at være exceptionelt dygtig til at sætte de rette folk på rette plads og motivere dem til at præstere optimalt.

Flittig sparringspartnerKunøes metode har virket i de fleste tilfælde, selv om der også har været svipsere, som har kostet ham penge.

Blandt succeserne tælles modefirmaet Sand og mobilselskabet Telmore, ligesom Kunøes store projekt med at fusionere de store nordiske it-forhandlere Topnordic, Ementor og Atea har givet økonomisk jackpot for bagmanden. Det samme har den succesfulde vending af det børsnoterede it-firma Columbus.

Ib Kunøes succesformel består i, at han tegner de store linjer i rollen som bestyrelsesformand og så i øvrigt involverer sig i den daglige drift i det omfang, det er nødvendigt. Han er flittig sparringspartner for de direktører, som har det daglige ansvar i virksomhederne, og afviser fuldstændig betegnelsen "finansmand", som ofte hæftes på ham.

Kræver modspilIb Kunøe, der efter egen vurdering ikke har fjender og kun få venner, mener således ikke at være særligt finansielt dygtigt, om end han selvfølgelig i dag har store finansielle muskler.

Hans forcer ligger i det driftsmæssige, herunder især ledelsen af medarbejderne. De kender en uformel chef, der efterhånden aldrig bærer slips og tolererer selv inkompetence. Dovenskab kan han til gengæld ikke klare.

- Jeg kan ikke være i stue med drønnerter, for jeg kan ikke udstå dovenskab. Inkompetence er noget andet, for vi kan ikke alle være lige gode til alt. Min opgave er så at sørge for, at få folk placeret lige der, hvor deres kompetencer udnyttes bedst muligt, forklarer Ib Kunøe, der i øvrigt ikke omgiver sig med "fisefornemme folk, der har uld i munden". Krigeren kræver modspil.