Kunderne tror ikke på højere fragtrater

Kunderne skal ikke lade sig intimidere af rederiernes forsøg på at hæve prisen, for der er masser af ledig kapacitet. Men kartellet er ikke dødt og kan give problemer, når markedet vender, mener Erhvervenes Transportudvalg.

Det er er psykologi og mundsværd, når de store rederier prøver at tale priserne op for containertrafikken. Det er meldingen fra de store transportkøbere i industrien og landbruget efter rederiernes melding om, at de vil forhøje listepriserne.

»Vi opfatter det som ren psykologi. Man skal være overordentlig mærkelig inde i hovedet, hvis man syntes, det her er en situation, hvor man skal sætte priserne op,« siger Palle Egebjerg, der er direktør i Erhvervenes Transportudvalg, som repræsenterer Dansk Industri, Handelskammeret og Landbrugsrådet.

Han henviser til, at der i øjeblikket er langt mere kapacitet, end der er behov for, når det gælder containerskibe. Den situation ser ikke ud til at ville ændre sig foreløbig. Derfor opfordrer Palle Egebjerg transportkøberne til at lægge pres på rederne, når de genforhandler deres kontrakter.

Det er svært for rederierne at presse prisen i vejret, fordi de ikke længere lovligt kan aftale at reducere kapaciteten ved at tage skibe ud af rutefart. Og de har heller ikke lov til at kontrollere, om konkurrenterne overholder de priser, der er aftalt i for eksempel TACA, der er en sammenslutning af containerrederier, der sejler over Atlanterhavet.

Alligevel mener Palle Egebjerg, at TACA og de andre såkaldte linjekonferencer vil have mulighed for at fungere som kartel til skade for kunderne, når markedssituationen ændrer sig igen.

»Det ville de reelt kunne. Hvis vi i løbet af nogle måneder fik en lasttilgang, der oversteg kapaciteten, ville det være sælgers marked. Så ville de kunne sætte priserne op. Og der er problemet, at når man har et kartelsamarbejde, vil man kunne sætte priserne op hurtigere, end man ellers ville kunne, fordi man ikke hele tiden skal holde øje med sidemanden,« siger Palle Egebjerg.

Linjekonferencerne er undtaget fra de almindelige konkurrencebestemmelser og er derfor ikke i sig selv ulovlige.