Kun rederiet tiltales efter skibseksplosion

Det bliver kun rederiet T&C A/S i Svendborg og ikke enkeltpersoner, der bliver retsforfulgt i forbindelse med eksplosionen på det danske fragtskib »Thor Emilie« i Middelhavet for to år siden.

Det har statsadvokaten for Fyn Birgitte Vestberg besluttet.

Som følge af eksplosionen omkom fem filipinske besætningsmedlemmer og den danske maskinmester, en 29-årig mand fra Horsens. Som den eneste overlevede kaptajnen.

I første omgang vurderede politimesteren i Svendborg Klaus Holten Kristensen, at kun rederiet - og dermed hverken direktøren for rederiet, kaptajnen eller befragteren på skibet - skulle tiltales. Den afgørelse var SiD ikke tilfreds med og klagede derfor til statsadvokaten. Men hun er enig med politimesteren.

- Det er min vurdering, at politimesterens afgørelse har været helt i overensstemmelse med de retningslinjer, der gælder, når et forhold kan føre til tiltale hos en juridisk person.

Så skal man kun rejse tiltale mod enkeltpersoner, hvis de har handlet særlig dadelværdigt, siger Birgitte Vestberg til Ritzau.

SiD mener ikke, at hverken kaptajnen eller befragteren har overholdt de internationale regler ved at sikre sig en viden om beskaffenheden af lasten. Skibet sejlede således med højeksplosivt zinkaffald og sank ved eksplosionen.

Tiltalen for overtrædelse af lov om sikkerhed til søs mod rederiet er rejst, fordi de dokumenter, der viste, hvad lasten bestod af, ikke blev kontrolleret tilstrækkeligt.

Selv om der nu er rejst tiltale, kan der gå en rum tid, før sagen mod rederiet kommer for retten. Politimester Klaus Holten Kristensen oplyser, at politiet afventer, om der i Frankrig og Schweiz rejses sager mod nogle firmaer, der var involveret i sagen.

Ritzau