Kun hver fjerde Hjem-Is vil komme fra Danmark

Den tyske mælkegigant Humana Milchunion skal fremover producere over halvdelen af de danske Hjem-Is, mens Polar Is i Thisted overtager en mindre dansk produktion.

Det stumme H i det danske ord Hjem-Is skal inden længe læres af medarbejderne på det tyske kooperativ Humana Milchunion i den nordtyske by Everswinkel. Kooperativet vil nemlig i fremtiden stå for over halvdelen af produktionen af de danske flødeis.

I dag foregår cirka 80 procent af Hjem-Is’ samlede produktion i Danmark, men i erkendelse af dårlig konkurrenceevne lukker ledelsen med årsskiftet virksomhedens 252 mand store fabrik på havnen i Esbjerg og fordeler i stedet produktionen på fire lande.

Det er fødevare-mastodonten Nestlé, der siden 2002 har ejet Hjem-Is, og en mindre del af produktionen flyttes til Nestlés egne fabrikker i Finland og Schweiz. De står allerede i dag for lille bidrag til den samlede Hjem-Is-fremstilling.

I Danmark vil isene også stadig rulle frem på samlebånd, men kun omkring 25 procent af produktionen vil fremover foregå på dansk grund, og det bliver med virksomheden Polar Is i Thisted som leverandør:

- Polar Is har kapaciteten til at hjælpe os, og de vil kunne fremstille vores specielle danske Hjem-Is-produkter som for eksempel islagkagen, fortæller bestyrelsesformand i Hjem-Is, Carsten Fredholm.

Plads til udvidelsePolar Is, der med Erhvervsinvest som hovedejer er den eneste landsdækkende isfabrikant på danske hænder, producerer i forvejen flødeis af høj kvalitet, og den 140 mand store Thisted-virksomhed har desuden pladsen til den nødvendige udvidelse.

- Vi kunne selvfølgelig have købt et landstykke og bygget en ny fabrik et sted, men Nestlés fabrikker er af en størrelse, der er fem gange Esbjerg-fabrikkens størrelse, og så passer mulighederne hos Polar Is bedre ind i vores behov, siger Carsten Fredholm, som understreger, at der til gengæld intet bliver ændret i hverken antallet af Hjem-Is-biler eller opskriften på en Hjem-Is. Isene vil være helt de samme, som da de blev produceret i Esbjerg.

Ikke til salgHos Polar Is er der glæde over det nye Hjem-Is-samarbejde med Nestlé. Virksomheden vil gerne levere de ellers konkurrerende is, men netop fordi det er et leverandør-forhold og ikke et opkøb:

- Vi vil ikke lade os sælge. Vi har oplevet stor interesse fra Frisko, Diplom Is og de andre store for at købe os, men vi er glade for at kunne blive på danske hænder gennem Erhvervsinvest. Der er ingen tvivl om, at hvis vi lod os sælge til en større isproducent, ville der nok ikke længere skulle produceres is i Thisted, og vi vil gerne blive, hvor vi er, siger marketingschef i Polar Is, Jørgen Sølvkjær.

Polar Is-fabrikken, der i mange år var ejet af familien Sørensen, ligger på en stor industrigrund, som stadig levner plads til en udvidelse, og fabrikken selv producerer 26 is-varianter.

På Esbjerg Havn vil en del af Hjem-Is-bygningerne fortsat fungere som lager. Hvad der skal ske med de øvrige bygninger er endnu uvist, men havnedirektør Ole Ingrisch oplyser, at der er stor efterspørgsel fra især offshore- og vindmøllebrancherne om at få mere plads på havnen.