Kufferter fulde af kontanter kan skabe boligboble

Mens boligpriserne de seneste år er raslet ned mange steder i verden, så frygter De Arabiske Emirater en ny boligboble. Den er svær at styre udenom, fordi udenlandske rigmænd køber kontant.

Foto: JUMANA EL HELOUEH. En stor del af boligerne i verdens højeste bygning er finansieret med kontanter, lyder det fra analytikere, der er bekymret for udviklingen på boligmarkedet.
Læs mere
Fold sammen

"Han satte bogstaveligt talt en kuffert på bordet, åbnede den, og den var fuld af 1.000 Dirham-sedler."

Sådan fortæller Laura Adams, der er ejendomsmægler for Carlton Ejendomme i Dubai om sit møde med en iransk forretningsmand til nyhedsbureauet Bloomberg.

"Jeg bad ham om at gå over på den anden side af vejen til Western Union og få pengene vekslet til en check, og der var en halv million dirham (godt 750.000 kroner).

Frygter ny boligboble

Episoden er ikke usædvanlig i De Forenede Arabiske Emirater, hvor mange udenlandske boligkøbere i øjeblikket investerer i fast ejendom og har kontanter med som betaling, hvilket bekymrer myndighederne, der frygter en ny boligboble.

Ifølge den internationale analysevirksomhed Reidin betaler udenlandske rigmænd fra primært Iran, Rusland og Grækenland med kontanter i helt op til 70 procent af alle deres ejendomshandler i landet, en markant stigning fra 50 procent i 2007.

Tendensen gør det svært for myndighederne at lave reguleringer på et boligmarked, hvor priserne i øjeblikket galoperer i vejret. Tal fra Reidin.com viser ifølge Bloomberg, at boligpriserne i Dubai i tredje kvartal sidste år tog et markant hop op med over 20 procent i forhold til samme periode sidste år.

Ejendomsværdierne er nu i gennemsnit en tredjedel under den seneste boligboble i 2008, hvor priserne raslede ned med 65 procent inden for en kort periode med en lang række konkurser og kuldsejlede ejendomsprojekter til følge.

Svært at regulere markeder

Myndighederne er opmærksomme på den potentielle fare, og De Arabiske Emiraters Centralbank har også forsøgt at indføre reguleringer, der skal lægge en dæmpe på prisernes himmelflugt.

Hidtil har der ikke været nogen begrænsninger på, hvor stor en del af en ejendoms værdi, der må være lånte penge. Men nu forhandler regeringen med banksektoren om at indføre nye regler, der vil betyde, at udlændinge - der står for størstedelen af boligkøb i landet - fremover kun låne op til 50 procent af værdien af deres første bolig, og 40 procent på den næste. For statsborgere vil procentsatserne blive henholdsvis 70 og 60 procent.

Men eftersom mange af handlerne sker kontant, har reguleringerne ikke den ønskede effekt, siger Nicholas Maclean, ledende direktør i Mellemøsten hos CRBE, der er verdens største udbyder af ejendomslån.

"Den overordnede effekt (af reguleringerne, red.) på markedet, som er domineret af kontantkøb, vil være relativt lille," siger han til Bloomberg.

Ifølge Nicholas Maclean har udenlandske investorer betalt med kontanter i omkring 80 procent af alle ejendomshandler de sidste seks år.

Et konkret tilfælde er Emaar Properties der blandt andet står bag verdens højeste bygning i Dubai Burj Khalifa. Ifølge analytiker Muneeba Kayani fra Morgan Stanley var kun 15 procent af de boliger, som Emaar Properties solgte sidste år, finansieret med huslån. Også langt de fleste boliger solgt i de kunstigt anlagte palmeformede øer ud for Dubai er ifølge bygherren Nakheel PJSC købt kontant, skriver Bloomberg.

Udsigten til nye reguleringer har dog alligevel givet anledning til en del utilfredshed i landets finansielle sektor, der mener, at det vil skræmme udlændinge væk og begrænser landets vækstmuligheder.

"Boliglån er en vækstmulighed for bankerne i et marked, der ellers har været stagnerende i et marked med ingen efterspørgsel fra det private erhvervsliv. Det her giver endnu et stød i den forkerte retning og kan betyde, at også efterspørgslen fra private falder,"siger Murad Ansari, der er analytiker hos investeringsbanken EFG-Hermes Holding

Se billeder af dyre ejendomme i Dubai.