Krugman: Eurokrisen vil ende på én af to usandsynlige måder

Nobelprismodtager og professor i økonomi ved Princeton University, Paul Krugman mener ikke, at EU's aktuelle kurs vil føre eurozonen ud af krisen.

Topøkonom Paul Krugman mener at der er to veje ud af en økonomiske krise- og at begge er usandsynlige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen
Den verdenskendte økonom og nobelprismodtager Paul Krugman er ikke bange for at træde på EU's ømmeste tå.

Han har netop udgivet bogen 'End This Depression Now' og i et video-interview med Business Insider stiller han en ubehagelig diagnose og udstikker to mulige kure mod eurokrisen. Han karakteriserer tørt begge udfald  "usandsynlige."

I det første scenarie indleder Den Europæiske Centralbank (ECB) et aggressivt opkøb af gæld fra kriselandene, samtidig med, at den lægger låg på Italien og Spaniens låneomkostninger og gør det klart, at den vil fremme en ekspansiv pengepolitik.

"Det vil få inflationen i Tyskland til at stige og hjælpe med at genskabe konkurrenceevnen mellem Tyskland og kriselandene. Det vil virke, men det vil stadig være ekstremt smertefuldt," siger Paul Krugman.

I det andet scenarie holder ECB op med at støtte de europæiske banker, som de gør i øjeblikket. Ad to gange har ECB postet hundreder af milliarder af euro ud til sektoren som tre-årige lån til bare en procent i rente, og sidst på denne måned får de spanske banker udbetalt første rate af en op til 100 milliarder euro stor redningspakke.

Stopper ECB pengestrømmen, vil det føre til run på bankerne, lukkedage, revurdering af valutaer og i sidste ende euroens endeligt med katastrofale følger - økonomiske såvel som politiske - fastslår Krugman.

Han har svært ved at forestille sig, at Tyskland vil tillade en sådan nedsmeltning af den fælles valuta, men betegner alligevel sandsynligheden for 50/50.

"Enten bliver tyskerne nødt til at acceptere noget, som de finder uacceptabelt, eller også må de acceptere noget andet, som de finder uacceptabelt - opbruddet af euroen," siger Paul Krugman, som ikke har et klart bud på,hvilken af de to kameler, der vil være lettest for Tyskland at sluge.

Uanset hvad er det dog her den endelige beslutning vil udspringe, selvom ECB, der hører hjemme i Frankfurt, kommer til at tage slæbet.

"Enhver løsning vil komme fra Berlin og Frankfurt. Frankfurt skal gøre arbejdet, men det kræver Berlins tilladelse," siger Paul Krugman.