Kronens vogter takker af

Bodil Nyboe Andersen går af for at få mere tid til privatliv og bestyrelser.

Kronens vogter takker af - 1
Bodil Nyboe Andersen er en af landets mest prisbelønnede ledere. Her fra Årsberetningen i Nationalbanken. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Nationalbankdirektør Bodil Nyboe Andersen kan gå på pension med god samvittighed, for kronen er stabil som aldrig før. Og der bliver næppe tale om noget kursskifte, uanset hvem afløseren bliver.

Sådan lyder vurderingen efter, at Bodil Nyboe Andersen i går meddelte, at hun holder op, når hun til oktober fylder 65. Det er et naturligt tidspunkt at stoppe på, mener hun selv.

»Det er faktisk den alder, man får folkepension fra, og jeg har allerede længe haft valgret til ældrerådet og den slags. Jeg er jo kommet op i årene,« siger Bodil Nyboe Andersen.

»Det er en fuldstændig udramatisk beslutning. Det her er et job, hvor man ikke rigtigt kan køre ned i takt. Derfor er det naturligt, at sige, som jeg nu gør, at i de næste år vil jeg i lidt højere grad selv bestemme takten. Ikke holde op med at bestille noget, men have nogle bestyrelsesposter og måske være med i nogle udvalg og den slags. Og have lidt mere tid til sig selv og sit eget liv,« fortsætter hun.

Høj troværdighed
Bodil Nyboe Andersen har været nationalbankdirektør siden 1990 og har stået i spidsen for direktionen siden 1995. I den periode er der opbygget en så massiv tillid til den danske krones værdi, at Nordeas cheføkonom Helge Pedersen har meget svært ved at se, hvad der skulle ryste den.

»Den nye nationalbankdirektør vil arve en utroligt høj troværdighed,« siger han.

Det er Nationalbankens opgave at holde kronekursen stabil over for euro, og før det D-mark. Det er en opgave, der kræver troværdighed. For hvis der opstår tvivl om bankens handlekraft, kan det udløse spekulation i en faldende kronekurs.

Og den slags spekulation har det med at udvikle sig til en selvopfyldende profeti, der udløser en devaluering, som det for eksempel skete for Sverige i 1992.

Ingen tvivl om kursen
Men siden midten af 1990erne har der ikke været nogen som helst tvivl om kronekursen. Også selv om danskerne, mod Nationalbankens anbefaling, sagde nej til at indføre euroen.

Stabiliteten skyldes dog ikke bare Nationalbankens indsats, som Bodil Nyboe Andersen selv ofte har påpeget. Politikerne har ydet deres biddrag ved at skabe overskud på de offentlige finanser og på betalingsbalancen.

Derfor kan heller ikke Danske Banks chefanalytiker forestille sig, at der kommer nye kronekriser. Næsten uanset, hvem regeringen udpeger som efterfølger.

»Det skal selvfølgelig være en, der fremstår som troværdig. Men det er der mange, der gør. Jeg tror, at næsten uanset hvem man vælger, vil finansmarkederne tage det med ophøjet ro,« siger han. Selv mener Bodil Nyboe Andersen, at det er for tidligt at gøre status.

Poster på vej
»Jeg synes, vi skal vente med nekrologerne forhåbentligt længe endnu. Og jeg synes også, vi skal vente med det lange tilbageblik, til jeg faktisk går af. Jeg har faktisk tænkt mig at passe mit arbejde med samme intensitet, som jeg plejer,« siger hun. Bodil Nyboe Andersen er allerede medlem af Filminstituttets bestyrelse og er valgt til bestyrelsen for Københavns Universitet. Andre poster kan være på vej.

»Nu må vi se, hvem der spørger mig. Det er jo ikke noget, man helt selv bestemmer,« siger hun.

Det er op til regeringen at udpege en efterfølger. Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) var i Bruxelles i går, men udsendte alligevel en takkemeddelelse for Bodil Nyboe Andersens indsats. Ifølge den vil afløseren blive fundet i løbet af foråret.