Krig mellem venner: USA indfører 219 pct. told på fly produceret i Canada og Storbritannien

Sent tirsdag besluttede den amerikanske regering at indføre straftold på fly produceret hos canadiske Bombardier, efter pres fra USA store flyproducent Boeing, skriver Financial Times. Handelskrigen kan brede sig til Storbritannien.

Foto: MIGUEL MEDINA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske regering har besluttet at stå side om side med USAs største flyproducent, Boeing, i en strid med den canadiske konkurrent Bombardier. Derfor indførte det amerikansk handelsministerium sent tirsdag en foreløbig told på 219 pct. på salg af Bombardiers fly i USA.

Begrundelsen er, at Bombardier har modtaget statsstøtte i Canada og Storbritannien, hvor selskabet har produktionsfaciliteter, og derfor har kunnet sælge sine fly til under den pris, det koster, at producere dem.

Det skriver Financial Times.

Beslutningen kommer efter, at Boeing tilbage i april i år henvendte sig til handelsministeriet med krav om, at der blev indført straftold på Bombardiers fly, fordi Bombardier fik unfair støtte fra den canadiske regering.

Indtil for nylig producerede Bombardier primært transportfly og mindre passagerfly, men efter at selskabet sidste år sendte en ny flytype, C Series, der konkurrere direkte med Boeings 737-passagerfly, er der blevet ballade. Prisen på Bombardiers fly, der bliver fremstillet på fabrikker i Canada og Belfast i Nordirland, ligger nemlig betydeligt under priserne på Boeings fly.

I april skrev Boeing, der på det tidspunkt allerede havde skåret sin medarbejderstab ned med otte pct., ifølge CNN Money, at de amerikanske myndigheder måtte skride til handling, »for at afslutte Bombardiers ulovlige og unfair forretnignspraksis før det er for sent at forhindre tydelige skade på Amerikas luftfartindustri og tusinder af velbetalte luftfartsjob.«

Bombardier har haft stor succes med sin C-serie og kunne allerede i 2016, hvor flyet kom på markedet, rapportere om ordre på 360 fly af typen, heraf 75 fra det amerikanske flyselskab Delta Air Lines.

Bombardier har dog hele tiden afvist beskyldningerne om at bruge ulovlige og unfair forretningsmetoder, og henviser til, at selskabet allerede har investeret kraftigt i USA, hvor selskabet har omkring 7.000 ansatte inden for luftfart og togproduktion fordelt å 17 stater.

»Størrelsen af den foreslåede told er absurd og adskilt fra, hvordan finansieringen af multimilliard-dollar flyprogrammer finansieres,« skriver Bombardier ifølge Financial Times i en kommentar til straftolden på 219 pct.

Den canadiske regering har også protesteret kraftigt over Boeings beskyldninger mod Bombardier og kravet om straftold.

Ifølge Financial Times ventes det nye træk fra det amerikanske handelsministerium at forværre forholdet mellem USA og Canada og Storbritannien. Begge lande nægter at have gjort noget forkert, og har truet med at boycotte Boeing på grund af striden.

Den internationale handelskommision, International Trade Commission, skal i 2018 tage stilling til sagen.