Kreditorer udtrykker tilfredshed med græsk forslag

De internationale kreditorer er enige om, at de græske reformforslag, der er betingelse for en ny hjælpepakke, kan danne grundlag for videre forhandling.

Foto: ARIS MESSINIS.
Læs mere
Fold sammen

EU: De tre institutioner, der står bag de enorme udlån til Grækenland, har ifølge en EU-embedsmand nikket anerkendende til de reformforslag, som den græske premierminister Alexis Tsipras har præsenteret for at få yderligere lån.

Ifølge Reuters har »regnedrengene« i EU-Kommissionen, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF) udtrykt foreløbig tilfredshed med de græske forslag.

»De tre institutioner har gennemført et første fælles vurdering af de græske reformforslag, der blev afleveret torsdag nat. Under visse betingelser er det en fælles opfattelse, at forslagene kan danne grundlag for at forhandle med eurolandenes stabilitetsfond, ESM. Denne vurdering er sendt til Eurogruppens formand i aftes,« siger embedsmanden.

Det er den hollandske finansminister, Jeroen Dijsselbloem der er formand for Eurogruppen.

Anbefalingerne er nærmest livsvigtige for det videre forløb, der skal redde Grækenland fra at gå bankerot og fra at glide ud af eurozonen. Det seneste lån til grækerne vil have en værdi på 53,5 milliarder euro, svarende til godt 400 milliarder kroner.

Meldingen fra de tre finansielle institutioner er også et afgørende signal til eurozonens finansministre, der mødes lørdag eftermiddag i Bruxelles for at afgøre, om Grækenlands ansøgning om hjælp fra stabilitetsfonden skal imødekommes.

Inden da mødes ministrenes rådgivere lørdag formiddag.

De positive meldinger fra kreditorerne kommer i kølvandet på nattens afstemning i det græske parlament, hvor premierminister Alexsis Tsipras fik stor opbakning til reformforslagene.

De betyder blandt andet, at pensionsalderen i Grækenland hæves til 67 år, mens de store græske ferieøers delvise momsfritagelse bliver ophævet gradvist.

Samtidig skal inddrivelsen af skatter effektiviseres og havne og lufthavne skal privatiseres.

Den nye hjælpepakke har - hvis den bevilges - en løbetid på tre år.