Krediteksperter venter stigende risiko i 2005

Verdens største kreditvurderingsfirma Standard & Poor's forventer, at risikoen for at låne penge ud til virksomheder i Europa vil stige i 2005. 2004 har været blandt de mest solide år i nyere tid.

Læs mere
Fold sammen
På trods af pænt stigende aktiekurser, øget rentabilitet, få tab og dermed solide regnskaber er der nu tegn på, at kreditrisikoen for de europæiske virksomheder igen er stigende. Det kan resultere i, at det bliver lidt dyrere for virksomheder at finansiere sig på de internationale kapitalmarkeder i 2005.

Verdens mest anerkendte kreditvurderingsbureau Standard & Poor's hejser i sin årlige rapport et gult advarselsflag og lader forstå, at den markante forbedring af de europæiske virksomheders kreditværdighed, som er sket løbende igennem 2004, ikke vil fortsætte ind i det nye år.

De økonomiske stødpuder er ganske vist rekordstore i mange virksomheder lige nu, men en række virksomheder sender overskudslikviditet tilbage til aktionærerne eller foretager dyre opkøb.

Chefen for Standard & Poor's kreditvurderinger i Europa, Barbara Ridpath i London, er bekymret over den manglende økonomiske vækst i Europa. Mange virksomhedshandler, som er sket til høje priser, kan hurtigt komme i problemer, hvis den økonomiske udvikling forværres.

»Overordnet set er vi ikke optimistiske (bullish, red.) med hensyn til kreditmarkederne, og derfor vil vi næppe se mange opjusteringer af kreditværdigheden i 2005,« siger hun.

Det hører dog med, at kreditsikkerheden for de europæiske virksomheder generelt set har været meget markant i 2004. Således var kun 15 procent af de vurderede virksomheder på Standard & Poor's-overvågningerne udstyret med en negativ vurdering eller sat på en såkaldt overvågningsliste. Og det er det laveste niveau i 10 år.

De mest sikre lånere på de internationale kreditmarkeder er banker og forsikringsselskaber. De tjener penge som aldrig før, samtidig med at tabene på kunder er rekordlave. Især for forsikringsselskaber er der sket en markant vending med økonomien de seneste få år.

Set over en længere periode synes dermed 2004 dermed foreløbig at toppe som det bedste kreditår i nyere tid. Normalt er der flere nedjusteringer end opjusteringer i Standard & Poor's portefølje af virksomheder, som de overvåger. I 2004 var der for første gang siden 1998 ligevægt med 76 opjusteringer af kreditværdigheden og 76 nedjusteringer.