Krav om advarsel på lykkepiller i USA

Den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, har med øjeblikkelig virkning krævet, at antidepressiver skal tilføjes en advarsel mod selvmordsrisiko.

Læs mere
Fold sammen
Det skriver dagbladet Børsen tirsdag.

Advarslen er udformet som en opfordring til, at både unge og voksne patienter overvåges for en forværrelse af deres depression og en eventuel selvmordsrisiko, særlig i begyndelsen af behandlingsforløbet.

FDA's beslutning kommer efter vurdering af studier af den Novo Nordisk-udviklede Paxil, som i juni 2003 indikerede øget selvmordsrisiko blandt unge patienter. FDA understreger dog, at der ikke er endegyldige beviser på, at brug af antidepressiva fører til øget selvmordsrisiko.

Advarslen skal også sættes på Lundbecks antidepressiver Celexa og Lexapro. Sidste år udgjorde disse to mærker 36,8 pct. af den samlede omsætning, skriver Børsen.

Lundbecks udviklingsdirektør Anders Gersel Pedersen vurderer dog ikke, at kravet om, at medicinen nu skal indeholde en advarsel mod selvmordsrisiko, vil påvirke salget.

Ifølge Anders Gersel Pedersen har Lundbeck i mange år inkluderet en advarsel om, at patienter skal overvåges for selvmordsrisiko i produktbeskrivelse for antidepressiver solgt i Danmark og en række andre lande.

Ud over Lundbecks Celexa og Lexapro omfatter advarslen også Paxil, Prozac, Zoloft, Luvox, Wellbutrin, Effexor, Serzone og Remeron, der tilsammen sidder på den langt overvejende del af det amerikanske marked for antidepressiv medicin.faj@berlingske.dk