Krarup forlader Nordea med rekordpension

Danmarks bedste pensionsopsparing Nordea skiller sig af med den tidligere topchef Thorleif Krarup. Udover et gyldent håndtryk på otte mio. kr. får han en pensionsordning til en værdi af 46 mio. kr. Ledelsesekspert kalder Krarups særlige stilling i Nordea for uholdbar.

Krarup forlader Nordea med rekordpension - 1
Thorleif Krarup får en af de mest gyldne pensionsordninger nogensinde i Danmark med sig, når han forlader Nordea. En pensionsaftale til en værdi af 46 mio. kr.<br>Foto: Reimar Juul Fold sammen
Læs mere
Det holdt ikke.

Den særlige konstruktion i Nordea med at flytte sin topchef bort fra magtens korridorer og placere ham i et afsidesliggende kontor.

Nordea og Thorleif Krarups veje skiltes i går. Og det var før tid. For blot to år siden var han den højest placerede dansker på den internationale erhvervsscene.

Det var planen, at den tidligere topchef i Nykredit, som i 1992 kom til Unibank og ved fusionen til Nordea røg helt til tops, skulle have haft sin »ambassadørpost« i Nordea nogle år endnu, frem 2007.

Men uvished internt i koncernen og forvirring udadtil betød, at Nordeas koncernchef, svenskeren Lars G. Nordström, tog tyren ved hornene og fik løst problemet med en gylden aftrædelsesordning til sin forgænger.

Thorleif Krarup forlader Nordea og sin særlige stilling som »ansvarlig for varetagelsen af en række opgaver inden for forretnings- og strukturudvikling« med udgangen af februar.

Han fastholder sin nuværende løn på 3,9 millioner kroner de næste to år. Men herefter får han ikke yderligere fra Nordea, før hans pensionsordning træder i kraft, når han bliver 55 år i august 2007.

Lars G. Nordström siger i en meddelelse, at banken har været tilfreds med aftalen med Thorleif Krarup. Men...

Ifølge Nordström er der ikke flere arbejdsopgaver til Krarup, enten fordi de er blevet nedlagt eller flyttet andre steder hen. Internt har der dog i de senere år været betydelig utilfredshed og skabt meget forvirring at have en tidligere topchef siddende i huset.

En vanskelig sag
Ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt, Handelshøjskolen i Århus, siger, at denne udgang på sagen var uundgåelig.

»Det har været en meget vanskelig sag at håndtere. Og det, der nu sker, er, hvad man kunne forvente,« siger Steen Hildebrandt.

For blot en måned siden forventede Thorleif Krarup at fortsætte i Nordea nogle år endnu. I et interview med Berlingske Tidende nogle dage før jul blev Thorleif Krarup bedt om at kommentere de mange rygter om, at han ville stoppe i Nordea før tid. Han afviste på det tidspunkt, at det var forhandlinger mellem ham og Nordström om at stoppe arrangementet.

Thorleif Krarup svarede dengang sådan på spørgsmålet: »Så der er ikke hold i rygterne om, at du stopper i Nordea i 2004?«

»Så har du i hvert fald kendskab til noget, som jeg ikke har kendskab til.«

Efter meddelelsen i går om, at han stopper med udgangen af februar 2004, sagde han til Berlingske Tidende:

»Det passer fint nu. Jeg ser det som en mulighed for et sporskifte i retning af bestyrelsesarbejde.«

Hovedpersonen selv mener ikke, at det har været naivt at tro på, at en topchef kunne rykke ned i hierarkiet. Han vil ikke sige, hvem der tog initiativ til at få en aftale om fratrædelse i stand, men iagttagere peger på, at eftersom Thorleif Krarup »kun« får to års løn, og at han dermed må gå uden indtægt fra Nordea i næsten halvandet år, så lyder vurderingen på, at initiativet er kommet fra Lars G. Nordström.

Også Kai Hammerich, der er direktør i London for et af verdens største headhunterfirmaer Russell Reynolds, mener, at ordningen med at degradere en topchef ikke går i virkelighedens verden.

»Det er svært. Folk tænker meget hierarkisk. Al erfaring viser, at en topchef har meget vanskeligt ved at vende tilbage som menig medspiller. Man ser det i sportens verden, og man ser det i forretningslivet.«

Thorleif Krarup får en af de mest gyldne pensionsordninger nogensinde i Danmark med sig, når han forlader Nordea. En pensionsaftale til en værdi af 46 mio. kr. Det hører dog med, at der er tale om en pensionsordning etableret for 15 år siden, da Krarup var direktør i Nykredit.

Selv om der samlet set er tale om et meget stort beløb, kan hverken Kai Hammerich, Steen Hildebrandt eller vicedirektør Dorrit Vanglo, Lønmodtagernes Dyrtidsfond, se noget problem i det.

»Det er naturligvis mange penge. Nok er der tale om en stor aftrædelsesordning i Danmark, men sammenlignet med udlandet så er den faktisk ikke speciel stor,« siger Hammerich.

Dorrit Vanglo hæfter sig i sær ved procentsatserne for, hvor meget han får af sin slutløn på 3,9 mio. kr. i pension.

»Det svarer vel meget godt til, hvad pensionsselskaberne selv siger, man skal spare op.«jha@berlingske.dk

sfh@berlingske.dk