Kraftigt og overraskende eksportfald i Kina tegner skidt billede

Den kinesiske eksport tog imod al forventning et styrtdyk i marts. Et kraftigt fald i den oversøiske efterspørgsel tegner et dystert billede af såvel kinesisk som global økonomi.

Læs mere
Fold sammen

De oversøiske forsendelser droppede hele 14,6 pct. i yuan og med 15 pct. i dollar i marts i forhold til et år tidligere, hvilket skal ses i forhold til analytikernes estimat, der lød på en stigning i eksporten på 8,2 pct. i yuan og 9 pct. i dollar ifølge en Bloomberg News-undersøgelse.

Importen faldt samtidig 12,3 pct. målt i yuan (12,7 pct. i dollar) sammenlignet med prognosen, der lød på et fald på 11,3 pct. (-10 pct. i dollar).

Dermed landede den kinesiske samhandel med udlandet med et handelsoverskud på 18,2 mia. dollar, ifølge statistikken fra det kinesiske toldvæsen i Beijing.

- Forbrug er svagt, investeringerne er på vej ned, og nu viser eksporten sig langt svagere end ventet. Det nedadgående pres på den økonomiske vækst er stigende, hvilket gør det mere presserende for regeringen at begynde at udrulle en mere pro-aktiv vækstpolitik, siger økonom Liu Xuezhi fra Bank of Communications Co. i Shanghai til Bloomberg News.

De overraskende svage eksportdata kommer på trods af et højere antal arbejdsdage i marts og sidste års lave udgangspunkt, og analytikere frygter, at det skyldes at den udenlandske efterspørgsel er ved at blive undermineret af den stærkere yuan, der er blevet trukket kraftigt op mod blandt andet euro, af den markante styrkelse af den amerikanske dollar.

Kinesiske yuan og en lang række andre asiatiske valutaer er bundet op på dollar, og følger således med de kursudsving som måtte ske i den amerikanske valuta.

Effekten bekræftes af en talsmand fra de kinesiske toldmyndigheder, der peger på blandt andet den stærkere yuan, der gør det dyrere for udlandet at købe kinesiske produkter.

Den kinesiske regering har iværksat flere tiltag for at sætte skub i landets økonomi, ligesom at Kinas centralbank tidligere har forsøgt sig med rentesænkninger for at stimulere økonomien.

Kina sigter i år mod at nå en vækst på "omkring syv procent". I 2014 lød væksten på 7,4 pct. - det laveste niveau i 24 år.

Mandag sænkede Verdensbanken sin vækstprognose for Kina. Banken forudsiger nu en vækst på 7,1 pct. i år og 7 pct. i 2016. Til sammenligning regnede Verdensbanken i sin hidtidige prognose med en vækst på henholdsvis 7,2 og 7,1 pct. i Kina.