Kraftigt hop for euro-kursen

Den næsten smertefri indførelse af euroen samt økonomiske tal, som peger på en solid økonomisk optimisme hos de europæiske forbrugere, fik euroen til at tage et kraftigt hop opad i forhold til dollar, yen og pund.

BRUXELLES

Onsdag aften så euroen ud til at ende på en kurs på pænt over 0,90 over for dollaren efter i ugevis at have ligget omkring 0,88. Samtidig steg euroen også næsten to procent over for yennen og over to procent i forhold til det britiske pund.

»Indtil videre går det glat, og markedet reagerer derpå,« forklarede en valutahandler euroens bevægelse. Men samtidig blev der også offentliggjort tal, som peger på et kraftigt forbrug i julehandelen og en fortsat optimisme hos Europas forbrugere. Det viser igen, at den økonomiske afmatning i Europa er ved at ebbe ud, selv om den fortsætter i USA, vurderede markedet.

Flere af de europæiske nationalbankchefer - bl.a. forbundsbankens chef Ernst Welteke - har forudset en kursstigning for euroen, når først den kom på gaden i form af sedler og mønter. Euroen er ellers faldet kraftigt i kurs over for dollaren i de tre år siden indgåelsen af den europæiske møntunion for tre år siden.

At pundet onsdag faldt kraftigst over for euroen blev udlagt som et tegn på, at markedet forbereder sig på en fornyet debat om britisk euro-medlemskab. Pundet står nu i en for britisk eksportindustri utålelig høj kurs og skal ned, før Storbritannien kan komme ind i møntunionen eller binde sig til euroen med en fastkurspolitik lige som Danmark.