Kraftige kursfald på minibørsen

Kursudviklingen for de ni danske First North selskaber, der har været børsnoteret siden starten af 2007, er ikke munter læsning.

Aktionærerne på den nordiske minibørs First North har ikke haft meget at grine af det seneste år.

Kursudviklingen for de ni danske First North selskaber, der har været børsnoteret siden starten af 2007, er med en undtagelse gået den forkerte vej.

Det viser en sammenligning foretaget af Berlingske Research.

Mens kun et selskab har haft en positiv kursudvikling i perioden, er hele fire selskaber faldet med mere end 50 procent. Den gennemsnitlige udvikling for de ni danske selskaber er på minus 32 procent. Til sammenligning er C20 selskaberne i gennemsnit gået tilbage med fem procent i samme periode.

I en tid, hvor de tunge mørke skyer lurer over verdens økonomien, overrasker det store frie fald, som First North kurserne har taget, ikke aktierådgivningschef Bjarke Østergaard fra Nordea.

- Per definition er der tale om mere risikofyldte aktier, da det over en bred kam er unge virksomheder. De er langt mere følsomme over for ændringer i verdensøkonomien. Og det samme kan siges om investorerne, der er private. Her bliver gode og dårlige tider ekstra selvforstærkende, da der ikke er nogle stærke aktører, som stabiliserer markedet, forklarer Bjarke Østergaard.

En blandet landhandelVærst ser det ud for it-virksomheden Wirtek, der har fået barberet hele 71 procent af aktiekursen siden januar 2007. I klubben af virksomheder, der har mistet over 50 procent af kursværdien, befinder sig også computerspilsudviklerne fra Deadline Games, mineplante virksomheden Aresa samt Nanocover.

I den pæne ende ligger Lübker Golf med en fremgang på 29 procent. Gourmetbryggeriet og Notabene holder sig med nød og næppe på en negativ udvikling på fire og fem procent og befinder sig dermed på samme niveau, som gennemsnittet for C20 indekset.

- Udviklingen understreger, at der er tale om en blandet landhandel af selskaber, og vi må konstatere at forskellen er stor blandt dem. Vi kan kun opfordre private aktionærer til at være forsigtige i det her marked og grundigt sætte sig ind i det enkelte selskab, siger Dansk Aktionærforenings direktør, Linda Overgaard.

Ærgerlig udviklingKøbenhavns Fondsbørs lancerede First North i december 2005, som en alternativ markedsplads, hvor mindre og mellemstore vækstvirksomheder ville have lettere adgang til private investorer. Udviklingen ærgrer direktøren for Dansk Aktionærforening.

- Det er rigtigt ærgerligt, hvis det broget billede skader First North, for det er et vigtigt bidrag til aktiekulturen i Danmark. Jeg tror, at det er en indkøringsfase, og jeg håber, at minibørsen med tiden vil rette sig op og blive en sund børs, siger Linda Overgaard.