Kraft Heinz og Unilever i brud under forlovelsen

Kraft Heinz, der her pengemanden Warren Buffet i ryggen, trækker sit bud tilbage på Unilever efter to dage.

(Foto: © Arnd Wiegmann / Reuters/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: © Arnd Wiegmann / Reuters

Det kunne være blevet det næststørste firma i branchen. Ægteskabet mellem Kraft Heinz, der har mærker som Heniz Tomato Ketchup, og Unilever, der tilsvarende har Dove-sæbe og Magnum-is. Men det blev aldrig til noget.

Tilbuddet om de 143 milliarder dollar, som Kraft Heinz offentligt smed på bordet fredag, blev søndag trukket tilbage.

Det melder historier fra blandt andre Wall Street Journal og Financial Times.

Kraft Heinz og Unilever har i en fælles udmeldig sagt, at de er »enige om at tilbagetrække buddet på en kombination af de to firmaer.«

En af grundene til tilbagetrækkelsen er, at pengemændene bag Kraft Heinz, der udover Warren Buffet også tæller den brasilianske rigmand Jorge Paulo Lemann, mener, at offentliggørelsen af buddet øgede risikoen for en offentlig fejde, der ville gøre mere skade end gavn.

De to pengemænd ejer lige under 50 procent af aktierne i Kraft Heinz. Den britiske regering har udtrykt bekymret om overtagelsen som følge af det forstående Brexit. Unilever har nemlig et af sine to hovedkontorer i London og Kraft Heinz er amerikansk. Unilevers andet hovedkontor ligger i Holland.

Det engelsk-tyske firma har udtalt om overtagelsen:
»Unilever afviste forslaget, da det ikke ser nogen fortjeneste, ej heller finansielle eller strategiske fordele for Unileves aktionærer. Unilever ser intet grundlag for videre diskussioner.«Og den bastante afvisning fik ifølge Financial Times en person fra Kraft Heinz til at udtale, at han var overrasket over den hårde tone i en offentlig udmelding.

Buddet, der egentligt kom for nu elleve dage siden og blev offentliggjort i fredags, er ifølge officielle, unavngivne kilder, blevet forpurret af, at det ramte offentligheden for hurtigt.
»Uheldigvis blev buddet lækket for tidligt, og det har gjort det svært at forhandle,« sagde vedkommende.

Aktierne i både Unilever og Kraft Heinz forventes at falde mandag. I sidste uge steg Unilevers britisk-listede aktier med 13,4 pct., mens Kraft Heinz steg 10,7 pct.

Tandpasta i stedet for

Den britiske premierminister Theresa May har tidligere udtalt, at briterne skal være påpasselige med at sælge ud af store firmaer. Hun peger blandt andet på salget af Cadbury Plc til netop Kraft, som en handel, der burde være blevet blokeret.Ikke desto mindre ser det nu ud til, at Kraft Heinz går ind i tandpastafirmaet Colgate-Palmolive Co. Ali Dibadj, er analytiker ved Sanford Berstein, der undersøger og analyserer investeringer, fortæller nyhedsbureauet Reuters.
Han siger, at buddet fra Kraft Heinz viser, at firmaet er klar til at købe stort ind uden for deres normale arbejdsområde - fødevarer.
Desuden påpeger han, at Colgate-Palmolive Co's aktier steg med fire pct. fredag.

Ligesom det var tilfældet i sidste uge, da det stod klart, at General Motors vil købe Opel, der blandt andet fremstiller bilen Vauxhall i England, møder de udenlandske firmaer modstand i England. Len Mccluskey, der er formand for Storbritanniens største fagforening, rejser i hvert fald kritik.»Hvor mange forskrækkelser vil den britiske regering give til arbejderne, før de rent faktisk gør, som de har lovet, hvilket er at få overgangen til at foregå så socialt ansvarligt som muligt,« siger han og henviser til den forestående skilsmisse fra EU.