Korte boligrenter bør friste

De aktuelle renter på korte lån er lavere end næsten nogensinde før. Realkreditten minder om, at renterne meget vel kan stige ganske betydeligt inden for en årrække.

Boliglån med en rente på nede omkring to procent... Det bliver til bare 1,35 procent efter skat.

Så lidt skal der for tiden betales for flex- eller rentetilpasningslån af typen F1, hvor renten ændres én gang årligt. Oven i dette skal der så også betales et bidrag til realkreditten, der typisk er på 0,5 pct. point.

Men alligevel er de aktuelle renter helt unikke i historisk sammenhæng, især hvis skat og inflation trækkes fra. Så nærmer renten sig 0,0 procent.

»Men mange glemmer helt, at de korte renter for bare få år siden var oppe på seks til otte procent i visse perioder, og endda også var over ni procent i starten af 1990erne,« siger Jens Christian Nielsen, cheføkonom i BRFkredit.

Han tilføjer, at de korte renter steg kraftigt i 1993-1994, da USA dengang begyndte at hæve sine korte renter. Noget tilsvarende kan meget vel tænkes at ske igen, når USA formentlig senere på året eller først i 2005 begynder at trække sine korte renter opad. De er for tiden nede på bare 1,0 procent - det laveste i mere end 50 år.

»Derfor er et godt råd lige nu, at folk skal tage boliglån, hvor renten ligger fast tre eller fem år frem i tiden. Med tre-årige lån kan man få en rente på bare 2,9 procent og med fem-årige 3,5 procent,« siger Jens Christian Nielsen.

Parat til rentehop
Hvis renten skulle stige kraftigt fremover, er en mulighed også 30-årige fastrentelån med eller uden afdrag. De vil nemlig falde ganske betydeligt i kurs, hvis renten begynder at skyde i vejret, og dermed åbnes der mulighed for, at man kan trække en stor gevinst på land ved en opkonvertering til seks- eller syvprocents obligationer.

De nye afdragsfrie lån er mere kursfølsomme end traditionelle lån med afdrag. Så hvis man vil satse eller spille på, at renten stiger, så kan man få en større gevinst med afdragsfrie lån med 30 års løbetid end på noget andet boliglån.

Ydelsen vil dog stige ved en opkonvertering. Men restgælden bliver mindre. Og den helt store jackpot kommer så, hvis renten engang i fremtiden skulle falde igen, så man kan konvertere ned igen. Så vil man sidde tilbage med både lav ydelse og lav restgæld.