Kort nyt om It

Fast telefonpris hele døgnet Cybercity rykker ud med fast pris døgnet rundt på telefoni over bredbånd til alle fastnetnumre i Danmark. Afhængig af den valgte hastighed på bredbåndsløsningen koster det fra 120 til 149 kroner fast om måneden for private, uden at man skal have installeret en særlig telefoniboks eller betale opkalds- og samtaleafgift.

Det kræver dog, at man har bredbåndsforbindelse hos Cybercity. Cybercity har siden 1. september solgt bredbåndstelefoni, der afvikles over kobberforbindelserne, og regner med at nå over 2.000 kunder inden nytår. Til næste år er forventningen 20.000 nye kunder. Th.

Netadresser bliver billigere

Fra årsskiftet bliver det ti kroner billigere at eje en dansk Internet-adresse. DK Hostmaster, som holder orden på alle netadresser med efternavnet .dk, sætter prisen for at registrere et domæne ned fra 60 til 50 kroner om året. Man får også mulighed for at betale for fem år ad gangen og dermed mindske administrationsbøvlet. At eje et navn er dog ikke ensbetydende med, at adressen også fungerer. Dertil kræves en aftale med en Internet-udbyder. Th.

Undren over manglende penge

Enhedslistens Line Barfod vil have videnskabsminister Helge Sander til at svare på, hvor mange ressourcer Rådet for IT-sikkerhed har i forhold til kollegarådene i Sverige og Finland. Det sker, efter at de svenske og finske råd har rådet borgerne fra at bruge Microsofts Internet-browser Internet Explorer, da den giver for stor risiko for virus. Meldingen fra Danmark er, at ingen myndigheder har kapacitet til at analysere enkeltprodukter. Th.

Ny Netscape satser på to heste

Netscape, som engang var Internet-kongen, før Microsoft slog til, satser på to heste med sin kommende opdatering af sit Internet-program. Den nye udgave vil både kunne fungere med Mozillas Gecko-nethåndtering, som bl.a. det succesrige Firefox og tidligere Netscape-udgaver bruger, og med Microsofts Internet Explorer. Dermed kan brugerne selv skifte, for mange netsider er programmeret til specifikt at fungere med Internet Explorer, selv om især Firefox på det seneste har vundet markedsandele. Den nye Netscape, som er gratis, forventes klar ved årsskiftet. Th.

Trådløs telefoni til Himalaya

Indbyggerne i landdistrikterne i det himalayiske kongedømme Bhutan skal have telefon. Derfor har DANIDA indgået en kontrakt til 110 millioner kroner med Alcatel Danmark, som gennem mikrobølgeradio og trådløs telefoni over Internet skal sikre forbindelsen i Himalaya-bjergene i op til 4.700 meter over havets overflade. Visse installationer vil ligge tre-fire dages gang fra nærmeste vej. Af Bhutans 201 kommuner har kun de 75 i dag telefon. Forbindelsen skal være i orden overalt inden udgangen af 2006. Th.