Korrupte lande straffes med gældskrise

Der er et klart sammenfald mellem de lande, der er havnet i økonomisk krise, og lande med høj korruption. Det er én af konklusionerne i en ny stor global korruptionsundersøgelse.

Grækenland har både høj gæld og høj korruption. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Grækenland er det mest korrupte land i eurozonen. Det konkluderer den årlige korruptionsundersøgelse fra organisationen Transparency International, der netop er blevet offentliggjort.

I undersøgelsen rangeres 176 lande i et pointsystem efter, hvor korrupte de er. Lande med en høj score har lav korruption og omvendt.

Organisationen definerer korruption som “misbrug af betroet myndighed for egen vindings skyld“, hvilket blandt andet dækker over bestikkelse, afpresning, bedrageri og nepotisme både inden for den offentlige og private sektor.

Med korruption kommer krise

Grækenland er med en placering som nummer 96 og en score på 36 det lavest rangerende euroland, mens Italien med en score på 42 er det næstmest korrupte euroland på listen.

Og det er langt fra tilfældigt, at det netop er lande, der er kommet i store økonomiske vanskeligheder, der ligger i den kedelige ende i tabellen i korruptionsstatistikkerne. Det siger Knut Godtfredsen, der er næstformand hos Transparency Internationals danske afdeling.

"For det første kan man sige, at det er en erfaring, at lav korruption medfører økonomisk velstand og vækst. Men i et land, som er hæmmet af korruption, vil pengene i stedet for at gå til befolkningen, gå til politikere og embedsmænd og derfor også ryge ud af landet," siger han til Berlingske Business.

"Hvis du har et land, hvor skattesystemet ikke fungerer, og man derfor kun kan få indtægter ved at optage store lån, så er det klart, at man har et system, der er mindre modstandsdygtigt, når krisen kradser, og det bliver sværere og dyrere at låne på de finansielle markeder," siger Knut Godtfredsen.

Transparency International har i år justeret sin måde at beregne korruptionsniveauet i de enkelte lande, og derfor kan det være vanskeligt at sammenligne med tidligere år. Men organisations fornemmelse af, at det går den gale vej i de lande, der i forvejen er mest korrupte.

Danmark ligger på førstepladsen

Danmark ligger med en score på 90 på en delt førsteplads med Finland og New Zealand. Men det bør ikke være en anledning til at tage en slapper i forhold til at bekæmpe korruption, mener Knut Godtfredsen.

"Jeg vil sammenligne det med den situation, hvor min søn kommer hjem fra skole og siger, at han fik et 10-tal og dermed klassens bedste karakter. Det er jo fint, men stadigvæk ikke perfekt. Man kan jo også få 12, og i den her undersøgelse kan man få 100 point," siger han.

Ifølge Transparency International Danmark så er der fire punkter, der bør være særligt fokus på herhjemme, nemlig: Den nye offentlighedslov, den private partistøtte, den manglende beskyttelse af whistleblowers samt den private sektors adfærd.

Somalia, Nordkorea og Afghanistan ligger på en delt bundplacering med en score på kun 8 ud af 100.

Se mere om undersøgelsen her