Konkurrenceekspert undrer sig over politisk aftale om Betalingsservice

Danskerne får ganske givet flere penge i pungen som følge af ny politisk aftale om Nets. Men mens Forbrugerrådet Tænk jubler, er konkurrenceekspert skeptisk over for, om det virkelig ændrer noget på den lange bane.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) og Lisbeth Bech Poulsen (SF), da erhvervsministeren og erhvervsordførerne orienterede pressen efter et møde om betalingsløsninger for Nets. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny politisk aftale skal gøre op med »urimeligt høje« gebyrer på Betalingsservice. Men løsningen er kortsigtet, mener Christian Bergqvist, der er lektor på Københavns Universitet og ekspert i konkurrenceret.

»Det er stadig et monopol – det er bare et ikkeudnyttende monopol,« vurderer han.

Konkret får Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen styrket deres muligheder for at gribe ind over for direkte debiteringsløsninger, som blandt andet omfatter Betalingsservice. Men ifølge Bergqvist skulle man imidlertid hellere have grebet ind over for samarbejdet med bankerne.

Han mener ikke, at bankerne har noget incitament til at lave et produkt, der konkurrerer med Betalingsservice, fordi de i dag får penge af Nets:

»Det ændrer den her aftale ikke på. Man presser prisen ned, men man får ikke den langsigtede hensigtsmæssige konkurrence, man helst vil have,« siger han.

Styrelsen vil med den nye politiske aftale kunne påbyde, at priserne skal sættes ned, hvis det kan dokumenteres, at der er tale om urimelige priser. Men også det er Bergqvist skeptisk over for. Han kan ikke se, hvordan man skulle kunne komme frem til et beløb, når man ikke har noget at sammenligne med.

»Hvad er en urimelig pris? Hvordan skal man fastslå det?« spørger han.

Christian Bergqvist, ekspert i konkurrenceret og lektor på Københavns Universitet

»Det havde været bedre politisk håndværk, og det havde givet en bedre lovgivning, hvis man havde haft et bedre informationsgrundlag. Nu har man bare antaget, hvad der er problemstillingerne.«


Han undrer sig over, at man ikke fra politisk hold har afventet den undersøgelse, som konkurrencemyndighederne er ved at foretage på området.

»Det havde været bedre politisk håndværk, og det havde givet en bedre lovgivning, hvis man havde haft et bedre informationsgrundlag. Nu har man bare antaget, hvad der er problemstillingerne,« siger han.

Bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, ønsker ikke at udtale sig om den politiske aftale. Man afventer undersøgelsen fra konkurrencemyndighederne.

Glade forbrugere

Den politiske aftale er et svar på kritikken af Nets' gebyrer på Betalingsservice, som fra en række sider er blevet fremhævet som urimeligt høje. Blandt kritikerne er nødhjælpsorganisationer, erhvervslivet og Forbrugerrådet Tænk.

Derfor var vicedirektør Vagn Jelsøe en glad mand torsdag.

»Det er jo lige præcis, hvad vi har bedt om i snart rigtig mange år. Og det er lige præcis den måde, vi har efterlyst, som det bliver gjort på. Det er vi rigtig glade for,« siger han og griner.

Forbrugerrådet Tænk har blandt andet kaldt markedet for »dysfunktionelt«.

»Vi har set gennem 15 år, at priserne har ligget fast, selv om antallet af betalinger er galopperet derudad. Der skal man altså ikke være ret meget økonom for at se, at der burde priserne være faldet,« siger han.

Som almindelig forbruger kan man måske tænke, at fire kroner pr. regning ikke er et stort beløb. Men akkumuleret kan der blive tale om et større beløb på lang sigt, minder han om.

»Jeg ser da frem til, at vi om et år eller to år slipper billigere, end vi gør i dag. Jeg mener helt klart, at det vil betyde en besparelse for den typiske danske husstand,« siger han.