Kongressen fastlåst i en umulig situation

Tilliden til det politiske system i USA har aldrig været ringere. Forhandlingerne om budgettet er låst fast, og hverken Republikanerne eller Demokraterne lader til at ville forhandle om en løsning.

Kongressen kunne heller ikke i går nå til enighed om et budget, der kunne få store dele af de føderale myndigheder til at køre videre i det mindste i seks uger. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEWEL SAMAD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA er kastet ud i den mest alvorlige politiske krise i mere end 17 år.

Kongressen kunne heller ikke i går nå til enighed om et budget, der kunne få store dele af de føderale myndigheder til at køre videre i det mindste i seks uger. Og det lykkedes slet ikke for Kongressen at nå frem til en fælles enighed om et budget for næste år. Stridens kerne er stadig den nye sundhedsreform – den såkaldte Obama-care – som Republikanerne fortsat vil have fjernet helt eller i det mindste udsat i et år, således at man kan genforhandle den sygeforsikring, som er vedtaget, og som medfører, at godt 30 millioner amerikanere for første gang kan blive forsikret og blive behandlet for sygdomme.

Det alvorlige her er, at det er fjerde år i træk, at man ikke har kunnet enes om et budget. De seneste tre år er man i allersidste øjeblik blevet enige om et midlertidigt budget, som betød, at den amerikanske regering kunne køre videre. Denne gang måtte det politiske system opgive. Skylden blev foreløbig placeret entydigt hos Republikanerne, som har knyttet utilfredsheden med sundhedsreformen sammen med budgetforhandlingerne.

»Jeg forhandler ikke med en pistol for panden. Jeg er indstilet på at forhandle om alt vedrørende budgettet, men tingene skal holdes adskilt. Og at sætte de her betingelser for at godkende et budget er uacceptabelt.« Sådan sagde den amerikanske præsident, Barack Obama, da han i går gjorde opmærksom på, at uanset hvad ville han nedlægge veto mod enhver form for forringelser af den sundhedsreform, der for længst er vedtaget af Kongressen og behandlet af den amerikanske højesteret.

»Vi fatter ikke, at præsidenten og Demokraterne ikke vil forhandle om noget som helst. Vi har sendt det ene forslag efter det andet til Senatet, som ville betyde, at budgettet kunne vedtages, Men det er blevet forkastet lige så mange gange. Det er helt utroligt, at Demokraterne ikke vil forhandle med os, og at præsidenten siger, at han vil nedlægge veto mod alt, der ændrer på sundhedsreformen, som i forvejen har vist sig så skrøbelig, at dele af den er taget ud,« sagde en af Republikanernes repræsentanter i Senatet, Rand Paul, i en kommentar foran Kongressen.

 

Forslaget sendes frem og tilbage

 

Det republikansk styrede Repræsentanternes Hus sendte i forgårs i alt tre forslag til det demokratisk ledede senat, og Senatet sendte hver gang forslagene tilbage til Repræsentanternes Hus.

Heller ikke en direkte opfordring til at indkalde til en såkaldt »konference« mellem Kongressens to huse blev imødekommet fra Demokraterne i Senatet.

Denne knaldhårde forhandling har foreløbig resulteret i, at dele af den amerikanske regering er lukket ned, og at 800.000 offentligt ansatte er på vej til at blive sendt hjem. Væksten skades i økonomien med anslået 0,1 procent for hver dag, der går med den delvise lukning, anslår økonomer. Og det bliver værre, hvis denne politisk fastlåste situation fortsætter op mod 17. oktober, hvor det såkaldte gældsloft skal hæves. Hvis man heller ikke kan blive enige om at hæve gælds-loftet, bliver det mere alvorligt, fordi USA simpelthen løber tør for penge.

»En lille gruppe af Republikanere i en del af den lovgivende magt har besluttet sig for at lukke regeringen af ideologiske årsager. De forlanger en »præmie« for at gøre det arbejde, de er valgt til at gøre – at vedtage et budget. De kommer ikke til at standse denne lovgivning på den her måde,« sagde en tydeligt vred amerikansk præsident i går i Det Hvide Hus og signalerede dermed, at han ikke har tænkt sig at gøre noget for at gribe ind i den fastlåste situation, der er i Kongressen.

 

Optakt til oprør hos Republikanerne

 

 

Præsidenten hentydede til de godt 30 republikanere, der tilhører den såkaldte Tea party-bevægelse, som ideologisk har fået de øvrige republikanere med til at forsøge at bremse sundhedsreformen.

Der er tegn på, at der er et mindre internt oprør i gang i det republikanske parti, og nogle iagttagere mener, at der kan ske noget inden for det næste døgn. Republikanernes leder i Repræsentanternes Hus, John Boehner, bliver beskyldt for at have udvist svaghed over for sine egne.

Men nogle af de stærkeste i partiet argumenterer for, at det er svært at se, hvorfor Demokraterne i Kongressen den ene gang efter den anden nægter at sætte sig ned og forhandle om en udskydelse af sundhedsreformen.

De mener, at i det mindste en udskydelse kan give mulighed for at blive enige om en lang række af de svagheder, de hævder, lovgivningen har. Men Demokraterne og præsidenten ser Republikanernes forsøg på at forhale sygesikringen som et forsøg på at sabotere den helt.

»Kongressen skal holde op med at hoppe fra krise til krise. De må bryde denne onde cirkel. Det går ud over vores økonomi. De skal betale de regninger, som Kongressen allerede har brugt. Det er det, en vedtagelse af budgettet drejer sig om. Det skal ikke være et stridspunkt den ene gang efter den anden,« sagde Obama.