Konglomeraterne lever videre

Nils Smedegaard Andersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Konglomeraterne klarer sig godt

Engang var konglomerater ikke i høj kurs hos investorerne, for risikoen var spredt i vidt forskellige gøremål, som umiddelbart intet havde med hinanden at gøre. Investorerne kunne jo snildt selv sammensætte deres egne aktieporteføljer, og virksomhederne burde derfor fokusere på deres kerneforretning og gøre det, de var bedst til.

Alligevel klarer de danske konglo­merater sig udmærket i forhold til de fleste andre brancher. Blandt andet takket være A.P. Møller – Mærsk er branchens samlede afkastningsgrad i den pæne ende.

Schouw-koncernen er også et godt eksempel på, hvordan et konglomerat formår at indsætte dygtige ledere i sine virksomheder og drive dem fremad. Virksomheder inden for så vidt forskellige områder som fiskefoder og halvfabrikata til bleer giver Schouw smør på brødet.

Men også virksomheder som GN Store Nord og Thornico har de senere år skabt gode resultater. Thornico med Thor og Christian Stadil i spidsen har dog udskudt børsnoteringen, efter at selskabets driftsresultat faldt med godt 100 mio. kr. i 2014.