Konfiskerer 150 mio. kr. i feriefond

Regeringen vil konfiskere 150 mio. kroner af renteindtægterne fra Arbejdsmarkedets Feriefond til at dække regninger andre steder i finansloven.

Feriefondens renteindtægter er hidtil gået som støtte til ferieformål for lønmodtagere såsom museer, ferie- og oplevelsescentre, men fonden tjener for mange penge, mener regeringen.

- Fonden har en meget væsentlig årlig formueopbygning, og overførslen sker for at modvirke en for stor formueopbygning i fonden, hedder det i regeringens forslag til finansloven.

For år 2000, som er det senest afsluttede regnskabsår, havde feriefonden renteindtægter for 172 mio. kroner. Heraf går ca. 80 mio. kroner til administration af fonden - disse penge vil regeringen ikke røre ved, men restbeløbet op til 150 mio. kroner skal i år kanaliseres over i statskassen, hvis det står til de to regeringspartier.

Næstformand i LO og bestyrelsesmedlem i Feriefonden Tine Brøndum er rystet over forslaget og kalder det ekspropriation af danskernes løn.

- Det er rendyrket tyveri. Det er lønmodtagernes penge. Det her er altså ikke penge, som enhver given regering kan skalte og valte med efter forgodtbefindende. Det er penge, mine medlemmer har tjent, fastslår hun over for Ritzau.

Det kræver en lovændring at gennemføre konfiskationen af de 150 mio. kroner, men det vil i givet fald ikke være første gang, en regering får flertal til at plukke af Feriefondens svulmende formue. Sidste gang var i 1999, da Nyrup-regeringen fik opbakning i Folketinget til at hente 40 mio. kroner til brug for finansåret 2000.

Ritzau