Kommunist, buddhist og milliardær

Pandoras grundlægger, Per Enevoldsen, lod sig kronrage, flyttede i kloster og blev buddhistisk munk, da han solgte sit livsværk og blev en af Danmarks rigeste. Kom i dette eksklusive portræt tæt på den anonyme og sammensatte guldsmed, hvis firma har skabt mindst fem milliardærer på listen over Danmarks rigeste.

Exit: Per Enevoldsen havde først meget svært ved at slippe Pandora, men gik alligevel i gang med en giidende exit. Foto: Jeppe Bøje Nielsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg mødte Per Enevoldsen i december 2010.

Allerede dengang var han mil­liardær, umådeligt succesfuld og beundret af pingerne i dansk erhvervsliv. Men han brød sig ikke om rampelys. Al offentlig opmærksomhed ville han helst undgå. Den følelse lyste ud af hans kropssprog, da han efter ønske fra Pandoras nye ledelse havde indvilget i et enkelt interview med Berlingske, hvor han én gang for alle skulle fortælle, hvordan han skabte Pandora.

Per Enevoldsen var ikke uvenlig, arrogant eller forstokket. Han var bare ordknap, beskeden og forsigtig, da vi sad over for hinanden på øverste sal i Pandoras hovedkontor i Glostrup en eftermiddag i december.

»Forsigtig« var også det udtryk, som blev foreviget i de fotografier, der blev taget i minutterne efter interviewet, hvor Enevoldsen stillede op til en af de eneste fotosessioner med ham gennemført på dansk grund. En indadvendt, forsagt og rolig mand var af fotografen blevet placeret på en kold stol på altanen med udsigt over eftermiddagsbelysningen på den københavnske vestegn, hvor han selv var vokset op fem årtier forinden – i 1950ernes Rødovre.


Per Enevoldsen, stifter af Pandora. Fold sammen
Læs mere

Per Algot Enevoldsen er manden bag Pandora, der er et af de mest spektakulære væksteventyr i nyere dansk historie. Enevoldsen grundlagde i 1979 – med sin daværende kæreste og senere hustru gennem 25 år Winnie – en lille smykkevirksomhed, som siden lanceringen af det berømte Pandora-armbånd i år 2000 fik rasende medvind og tusinddoblede omsætningen fra syv mio. kr. til syv mia. kr. ti år senere. I 2010 blev virksomheden værdisat af aktiemarkedet til 27 mia. kr., da den blev introduceret på Fondsbørsen i det, der var den største danske børsnotering siden 1994. I dag – fire år senere – er Pandora 55 mia. kroner værd og aktuelt mere værdifuld end TDC og FLSmidth. En nærmest ufattelig værdiskabelse har fundet sted i Enevoldsens virksomhed. Et uhyre effektivt produktions setup og et stærkt smykkekoncept har vundet kundernes hjerter.

Som en direkte udløber af Pandoras succes er Per Enevoldsen kravlet op ad den sociale rangstige fra middelklasse til overklasse og er blevet overordentligt velhavende. På dette års liste over Danmarks 100 rigeste er hans og sønnen Christian Enevoldsens formue opgjort til 6,4 mia. kr.

Pandora forvandlede sig så hurtigt fra en lille vækstvirksomhed til en magtfaktor i den globale smykkeindustri, at man godt kan forstå, hvis grundlæggeren Per Enevoldsen har lidt svært ved at rumme, at hans uprætentiøse engrosforretning fra Rødovre i dag er blevet allemandseje, beundret og til tider udskældt i den danske offentlighed.

Ifølge Enevoldsens egen fortælling er det ikke én person, men en holdindsats, som er baggrund for Pandoras vokseværk og succes. Men vi kommer ikke uden om, at der uden Per Enevoldsen ikke havde været et Pandora-brand i dag med smykker i cirka 10.000 butikker i over 80 lande – og desuden verdens største smykkefabrik i Thailand med omtrent 7.000 Pandora-ansatte.

Fra RUC til guldsmedelærling

Per Enevoldsen blev født den 20.december 1952 og gik i Rødovre Kommunes folkeskole Valhøj Skole. Efter gymnasiet begyndte han på det nyetablerede Roskilde Universitets Center, der tilbød »studier i arbejderklassens interesse«. Men de frie rammer på universitetet fungerede dårligt for Per Enevoldsen dengang, og han droppede ud midt i et semester, inden han fik sine eksamenspapirer. Efter nogle småjob som flyttemand og avisbud, der hverken var godt betalt eller stabilt arbejde, søgte han ind på guldsmedeuddannelsen, hvor han lærte at udforme og reparere smykker.

Enevoldsen havde dengang i 1970erne ingen anelse om, at han var på vej ind i et fag, som senere skulle gøre ham til en af Danmarks rigeste. For Per Enevoldsen var som ung alt andet end en pengemand.

Mens de fleste i Rødovre stemte på midterpartier – borgerligt eller socialdemokratisk – havde Per Enevoldsen mere sympati for de politiske budskaber på den yderste venstrefløj. Og nogle af hans bedste venner var medlem af KAP, Kommunistisk Arbejder Parti, der havde marxisme, leninisme og maoistisk tænkning som ideologisk grundlag.

Enevoldsen meldte da også klart ud, at han var mere kommunist end socialdemokrat, selv om han angiveligt aldrig nåede at melde sig ind i et kommunistisk parti. Men Enevoldsens politiske holdninger var skarpe nok til, at han havde adskillige politiske diskussioner med den et år ældre socialdemokrat Kenneth Ramstrup, som han lærte at kende i de ældste klassetrin i folkeskolen – og som 15 år senere blev ansat af Per Enevoldsen som salgschef i det firma, der blev til Pandora. De to brugte en del timer sammen ved Damhussøens bred, hvor de af og til røg en klump hash og snakkede om deres fremtidsplaner.

Det blev i første omgang med sin daværende kæreste, Winnie, at Per Enevoldsen i 1979 lagde grundstenene til det firma, der blev til Pandora. Det år hjalp hans far, Algot Enevoldsen, Per og Winnie med at overtage en lille guldsmedebutik på Nørrebrogade 108, som to ældre damer ville skille sig af med.

Pandoras smykker er ikke skingrende dyre luksusprodukter, men derimod kvalitetssmykker i ægte materialer solgt til almindelige mennesker med almindelige indkomster. Fold sammen
Læs mere

Projekt Thailand

Tre år senere blev adressen byttet ud med en butiksadresse i det mere attraktive Studiestræde i det indre København. Og kort efter etablerede parret – der nu var blevet gift – et engrosfirma på Damhus Boulevard i Rødovre, som importerede smykker fra Thailand, og som begyndte at sælge dem til flere og flere danske guldsmedebutikker.

Smykkerne fra Thailand var i høj grad Per Enevoldsens idé og projekt. Han var begyndt at kede sig i baglokalet i smykkebutikken, hvor han havde nørklet med armbåndsure, vielsesringe og halskæder fra morgen til aften. Samtidig havde han noteret sig, at man fra Fjernøsten kunne få smykker af god kvalitet til særdeles rimelige priser, hvis man vel at mærke fik kommunikeret meget tydeligt til asiaterne, hvilken slags smykker og hvilken kvalitet man ønskede.

Per Enevoldsen tog derfor i 1981 på en rejse, der kom til at ændre hans liv. På en fire uger lang forretningsrejse besøgte han Hongkong, Taiwan, Filippinerne og Thailand for at finde smykker, som han kunne købe billigt og importere til Danmark – og måske gøre til sit og Winnies levebrød.

I Thailand fandt han den kvalitet, han ledte efter, og Per Enevoldsen overbeviste hustruen om, at en importforretning var holdbar. Op gennem 1980erne rejste Per Enevoldsen mange gange til Thailand for at købe nye smykker. Han blev begejstret for thaiernes imødekommenhed, deres håndværkstraditioner, og han gjorde sig umage med at lære både thailandske traditioner og sproget, ligesom han i stigende grad interesserede sig for deres buddhistiske religion.Det kneb dog med at skabe volumen og fortjeneste nok i firmaet til, at der for alvor var tale om en god og stabil forretning. Men i stedet for at lukke ned for sit thailandske eventyr valgte Per Enevoldsen i 1989 at satse alt, hvad han ejede, og han etablerede sit eget smykkeværksted i udkanten af Bangkok. Med lave omkostninger og en voksende stab af medarbejdere, som han selv lærte op, lykkedes det Per Enevoldsen at skabe en effektiv produktion, der kunne levere præcis, hvad der blev efterspurgt i Danmark.

For at få nok produkter afsat i Danmark ringede Per Enevoldsen en dag til sin ven Kenneth Ramstrup. Han bad ham hjælpe til som salgschef i firmaet, der skiftede navn til Pandora, da det en dag havde lanceret et charms-armbånd med navnet Pandora, som blev en dundrende succes.

Exit: Per Enevoldsen havde først meget svært ved at slippe Pandora, men gik alligevel i gang med en giidende exit. Foto: Jeppe Bøje Nielsen Fold sammen
Læs mere

Problemknuseren

Per Enevoldsens fabrik i Thailand fik hurtigt styr på kvalitet og processer. Den var yderst veldrevet og en af de væsentlige årsager til Pandoras succes og vokseværk i nullerne. Den er også et vidnesbyrd om, at Enevoldsen besidder evner langt over gennemsnittet, når det gælder systematisk tænkning, problemløsning og evnen til at tilpasse og finjustere.

»Pers talent er, at han i høj grad er god til at fokusere, og så har han en evne til at løse problemer, som er helt vild. Hvis der manglede en dør, så snedkererede han gerne en,« siger Kenneth Ramstrup, der i dag har været ven med Per Enevoldsen i mere end 40 år.

»Det var nærmest sådan, at han håbede, at noget brød sammen. Han gned sig i hænderne, for så kunne han fixe det. Per viste sig som en problemløsende og meget selvlært type,« siger Kenneth Ramstrup.

Byggede sit eget IT-system

Foruden smykker blev Per Enevoldsen tidligt interesseret i computere og IT. Han havde allerede i 1980erne i butikkens baglokale en Commodore 64, som han brugte til at udskrive regninger på. Da værkstedet i Thailand voksede, opbyggede han selv det softwaresystem, som skulle bruges til at styre produktionen, og som produktionen mange år senere stadig var dybt afhængig af.

Enevoldsen byggede fabrikken op omkring sig selv, og han blev så central i de mest afgørende processer, at det begyndte at blive et problem, hvis han en dag ikke var der længere. Fabrikken krævede hans tilstedeværelse.

»Gik jeg ind på Pers kontor, sad han en stor del af tiden med fire skærme foran sig for at overvåge produktionen. Hvordan det helt hang sammen, og hvordan det var organiseret, forstod kun Per,« fortæller Jesper »Kasi« Nielsen, der fra 2004 til 2010 var distributør af Pandoras smykker på det tyske marked.

»Derfor var der tale om en ualmindeligt risikofyldt måde at køre forretningen på. Skulle der ske Per noget, ville hele virksomheden kollapse,« siger Jesper »Kasi« Nielsen.

Per Enevoldsen var blevet en del af fabrikken i Thailand, og fabrikken var blevet en del af ham. Og fra midten af 1990erne gik der længere og længere tid mellem hans besøg i Danmark.

Det blev bemærket på kontoret i Rødovre. Men det var ikke overraskende. For der var en klar forståelse for, at der var brug for ham på fabrikken i Thailand. For det andet havde Per Enevoldsen gjort det tydeligt for alle, hvilken del af forretningen han interesserede sig mest for. Det var produktionen. Alt med salg og markedsføring interesserede ham meget lidt.

»Per har aldrig været den, der er mest udadvendt her i livet. Han er meget klog og fornuftig, men hans talent er ikke at være den åbne person, der træder ind i folk med træsko på og skaber tillid på få øjeblikke. Hans modpart kan godt føle det sådan lidt: Uha. Hvad er han for en. Han er overhovedet ikke en sælger,« siger Kenneth Ramstrup om vennen.

 

To børn i Thailand

I Thailand følte Per Enevoldsen sig mere og mere hjemme, og som årene gik byggede han et nyt liv op i landet. En dag kom hjem til sin hustru Winnie og fortalte, at han havde fået en datter med en thailandsk kvinde. Det skete i midten af 1990erne. I nullerne fik Per Enevoldsen endnu en datter. Denne gang med en anden thailandsk kvinde. Enevoldsen bor ikke sammen med nogen af døtrene eller deres mødre i dag, men han tager sig af dem og ser børnene jævnligt. Hustruen Winnie accepterede den usædvanlige konstellation og Per Enevoldsens dobbeltliv i mange år. Omkring 2008 fejrede de to sølvbryllup sammen på traditionel manér i Rødovre. Først herefter blev de skilt fra hinanden.

Hver har de fået 40 procent af fortjenesten på Pandora, mens parrets fælles søn, Christian, har fået 20 procent. Christian er i dag tæt ved 40 år og bor som sin far i Thailand, hvor han har stiftet sin egen familie.

Da Per Enevoldsen i 2007 for første gang oplevede købsinteresse for Pandora, var han i tvivl om, hvorvidt han var parat til at sælge sit livsværk. Kapitalfonde stod i kø, da de hørte om de vækstrater og den overskudsgrad, som Pandora leverede.

Kunsten at give slip

Enevoldsen havde svært ved at give slip på livsværket på én gang. Men da kapitalfonden Axcel stillede forslag om at købe 60 procent af virksomheden og lade Enevoldsen trække sig gradvis fra Pandora, slog han til.

Ved salget af 60 procent af aktierne, som blev gennemført 7. marts 2008, modtog Enevoldsen-familien lidt over en mia. kr. Siden har familien tjent langt mere på sin resterende aktieandel i virksomheden, som den har solgt gradvis ud af efter børsnoteringen. Salget af virksomheden var en af Enevoldsens tungeste beslutninger i livet, har han senere forklaret.

»Jeg har tænkt på det som en datter, der vokser op hos dig. Du gør alt, hvad der er muligt for at give hende en god opvækst og opdragelse, men på et tidspunkt går det op for dig, at hun vil forlade dig og blive gift. Og selv hvis du er en smule angst og urolig for, om det vil gå hende vel, så ved du godt, at det er det rette at gøre, og du indser, at det faktisk er et øjeblik, som skal fejres,« fortalte han i et af Pandoras personaleblade efter virksomhedsoverdragelsen.

Per Enevoldsen, stifter af Pandora. Fold sammen
Læs mere

Glidende exit

Salget af de 60 procent af aktierne gav Per Enevoldsen muligheden for den glidende exit fra virksomheden, som han ønskede sig. Da Pandora i oktober 2010 blev børsnoteret, trådte han ud af bestyrelsen og overlod kræfterne til udefrakommende professionelle. Derefter havde han blot posten som direktør for produktionen i Thailand tilbage. Men også den stilling var han på vej væk fra. I foråret 2011 trak han sig endegyldigt fra jobbet, efter at han gradvis havde overleveret produktionen sikkert til sin afløser Thomas Nyborg. Enevoldsen efterlod sig en fabrik og produktion i topform, som ifølge Pandoras nuværende ledelse kan skaleres op efter behov, og det er den blevet i takt med Pandoras fortsatte vokseværk.

Kort efter Enevoldsens formelle fratrædelse gik noget dog galt for Pandora. Det var ikke på produktionssiden, men derimod i salgsleddet. Pandora blev centrum for årets største børsskandale, da salget pludselig bremsede op, og Pandoras nye ledelse måtte nedjustere forventningerne til væksten i 2011 fra 30 procent til nul procent. Aktiekursen dykkede med 65 procent på en dag, og 12 mia. kr. af aktionærernes penge gik op i røg. Værdier, som dog senere er kommet tilbage til aktionærerne, efter en imponerende turnaround i smykkeselskabet.

Enevoldsen så sit livsværk udsat for sønderlemmende kritik. Henvendelser fra pressen forblev ubesvarede siden sommeren 2011, og Per Enevoldsen forsøgte at udelukkende tale med folk, som han stolede 100 procent på.

Per Enevoldsen lukkede bedst af for kritikken af Pandora og de mange spørgsmål ved at fordybe sig i helt andre ting. Buddhismen, som han i stigende grad havde fundet sindsro med, kom for alvor ind i billedet.

En dag tog Per Enevoldsen skridtet fuldt ud og besluttede sig for at tage et ophold i et kloster, hvor han sammen med en gruppe andre mænd skulle leve et spartansk og disciplineret liv med bøn, meditation og almisser. Enevoldsen lod sig kronrage, flyttede i kloster i tre måneder, og da han afsluttede sit ophold, havde han lært at recitere buddhistiske tekster, og han var blevet ordineret som buddhistisk munk.

En af Enevoldsens venner har et billede af Per Enevoldsen kronraget iført sin orange munkedragt.

Tiden efter Pandora har Per Enevoldsen også brugt på velgørenhedsarbejde. Han har været optaget af udbredelsen af internet til fattige egne af Thailand, og han står bag en organisation, som uddeleler penge til det formål.

 

Taget med på råd

 

Hans kontakt til Pandoras nye ledelse i Danmark tørrede hurtigt ud, efter han havde forladt bestyrelsen. Dog blev Per Enevoldsen efter børsskandalen i 2011 taget med på råd, da der skulle ryddes op i virksomheden, og de nye ledere famlede sig frem for at få styr på forretningen og genvinde forhandlere, kunder og aktiemarkedets tillid.

»Nu taler jeg meget med Per. Han er meget rolig og velovervejet, en vis gammel ugle, og han og de øvrige stiftere kender Pandoras DNA,« sagde Pandoras daværende bestyrelsesformand, Allan Leighton, i efteråret 2011.

»Pandora - Danmarks vildeste væksteventyr« af Ole Hall, journalist på Berlingske Business. Fold sammen
Læs mere

Ekstern konsulent

I Thailand dukker Per Enevoldsen i dag af og til op på Pandora-fabrikken. Her har han siden sin fratrædelse som produk­tions­direktør fungeret som ekstern IT-konsulent, der har hjulpet med at optimere det produktionsstyringssystem, som han selv byggede op.

Per Enevoldsen tager også på visit i Danmark engang imellem i sit private jetfly – en Gulfstream, der går for at være et af verdens bedste. I juni var i han i Rødovre, hvor han spiste middag hos Kenneth Ramstrup. Han flyver også til den amerikanske østkyst med jævne mellemrum, hvor han ses med vennen Michael Lund Petersen, der er medstifter af Pandoras amerikanske datterselskab. Andre fra Pandoras kerne har ikke set Per Enevoldsen i årevis, men der står stor respekt om hans person og den utrolige væksthistorie og rigdom for mange, som han har skabt fundamentet til.

Per Enevoldsen selv bryder sig fortsat ikke om offentlig omtale, og han har derfor takket nej til at give interview til denne artikel. Han er ligeledes blevet tilbudt at gennemlæse artiklen inden offentliggørelse, men også dette har Per Enevoldsen takket nej til.