Kommuner ud af jobpolitik

Ifølge Børsen vil regeringen lægge ansvaret for arbejdsmarkedet ud i kommunerne. Det vækker vrede i LO og DA, der hellere vil have et nationalt system, forklarer direktør Henrik Bach Mortensen fra DA.

Læs mere
Fold sammen
Synes I, at det nuværende system løser opgaven godt?

»Der er behov for et helt nyt arbejdsmarkedssystem, der bedre løser det beskæftigelsespolitiske behov, nemlig at sikre at virksomhederne har den arbejdskraft, de har behov for, og at ledige kommer i beskæftigelse hurtigst muligt. Hverken den ene eller den anden del løser den opgave tilfredsstillende nu.

I øjeblikket har vi jo et system, hvor nogle opgaver ligger hos kommunerne og nogle hos staten. Det vil vi gerne have samlet. Men af en lang række årsager baseret både på erfaring og på analyse er det klart vores opfattelse, at kommunerne er et irrelevant udgangspunkt.

Arbejdsmarkedet og erhvervslivet foregår i langt større områder end både de nuværende og de fremtidige kommuner, og virksomhederne står over for udfordringer, der ingen relevans har til kommunernes størrelse.«Jeres modstand skyldes ikke, at DA og LO vil miste indflydelse, fordi I sidder i de nuværende arbejdsmarkedsråd?

»Nu tror jeg, at mange forestiller sig, at der ude i kommunerne skal være nye arbejdsmarkedsråd. Så hvis det er antal pladser, vi taler om, så kunne der godt blive flere.

Men vores interesse er, at virksomhederne får den arbejdskraft, de har behov for. Det er ikke pladser i et forvaltningssystem. Noget andet er, at uanset hvordan man skruer det sammen, er der ingen, der vil kunne undvære den viden, der ligger hos arbejdsmarkedets parter.«Hvilke forbedringer er der behov for?

»Man skal hurtigere matche virksomhedernes behov for arbejdskraft med de lediges kvalifikationer. Der skal vi lave et system, der forener de opgaver, der i øjeblikket ligger i kommunerne med dem, der ligger i AF. Men det er ikke nødvendigt at gå fra den sammentænkte indsats til, at det hele så skal ligge i kommunerne.

Hvis du spørger mig, hvorfor vi sidder med diskussionen nu, så er det fordi, der er en tro på, at man kan få en ny kommunal struktur til at hænge sammen, hvis kommunerne får beskæftigelsespolitikken til opgave. Vi ønsker ikke, at det bliver underordnet et puslespil, der hedder ny kommunalstruktur.«