Kommissionen ignorerer sparekrav

EU-Kommissionen er på vej med et ambitiøst budgetudspil, selv om EUs stormagter - Tyskland, Frankrig og Storbritannien - kræver sparekurs.

Kommissionen ignorerer sparekrav - 1
Store medlemslande som Tyskland, Frankrig og Storbritannien vil holde igen på udgifterne efter udvidelsen af EU mod øst, men et flertal af lande støtter Kommissionens ønske om budgetudvidelser.<br>Arkivfoto: Bloomberg Fold sammen
Læs mere
BRUXELLES: EU-Kommissionen vil vende det døve øre til flere landes krav om at spare på pengene, når Kommissionen senere på måneden skal fremlægge sit første forslag til EUs næste store budgetplan for årene 2007-2013.

Seks af de vigtigste bidragsydere til EU-budgettet - Tyskland, Storbritannien, Frankrig, Holland, Sverige og Østrig - fremsatte i december et fælles krav om, at EUs udgifter fremover ikke må overstige én procent af EUs samlede bruttonationalprodukt, BNP. Ellers risikerer de pågældende lande at skulle indbetale langt flere penge til EUs budget, end de får retur, efter udvidelsen den 1. maj med ti nye medlemslande, som næsten alle ligger under EU i velstand.

Men den første interne debat i EU-Kommissionen i sidste uge viste opbakning om kommissionsformand Romano Prodis kurs om at forøge EUs udgifter efter Øst-udvidelsen. Et stort flertal af kommissærerne ønsker, at EU fortsat skal kunne råde over et beløb svarende til 1,24 procent af EUs samlede BNP, sådan som det også er tilfældet i dag. Det vil betyde, at EUs årlige udgifter vil stige fra de nuværende godt 110 mia. euro (815 mia. kroner) til næsten 150 mia. euro (1,1 billion kroner) på den anden side af 2010.

Kun enkelte kommissærer - de to tyske kommissærer Günter Verheugen og Michaele Schryer, de to britiske Neil Kinnock og Chris Patten samt hollænderen Frits Bolkestein - var parat til at sætte Kommissionens forslag lavere. De ønsker et loft for EUs udgifter svarende til 1,15 procent af BNPet.

EU-Kommissionen vil komme med sit første konkrete udspil efter et møde 25. Januar, hvor det kan blive svært nok at nå til enighed i Kommissionen. Et mere detaljeret udspil vil først komme i forsommeren, og det kan endda blive lavet om, hvis den nye Kommission, som tiltræder den 1. november, har helt andre ideer. Først næste år ventes EU-landene at gå ind i de afgørende forhandlinger om budgettet, der helst skal være vedtaget med udgangen af 2005.

Prodi-Kommissionen ventes derfor ikke at have noget at tabe ved at spille ud med en offensiv budgetplan, vurderes det i Bruxelles. Under alle omstændigheder ventes de største medlemslande som Tyskland, Frankrig og Storbritannien at ville forsøge at få beløbet skåret ned under forhandlingerne i de kommende to år. På den anden side vil de nye medlemslande anført af Polen kræve så højt et budget som muligt for at få den samme landbrugsstøtte og regionalhjælp, som nogle af EU-landene har nydt godt af i mange år. Lande som Spanien, Portugal, Grækenland og Italien vil til gengæld kræve, at de bevarer så stor en del af den regionalhjælp, de får i øjeblikket.