Kommissær i krisernes centrum: Kan hun skabe nye job til europæerne?

Den belgiske arbejdsmarkedskommissær Marianne Thyssen er på en svær mission. Midt i både vækstkrise og flygtnigekrise skal hun forsøge at skabe resultater.

Foto: LAURENT DUBRULE. EU-kommisionens arbejdsmarkedskommisær Marianne Thyssen.
Læs mere
Fold sammen

Da belgiske Marianne Thyssen i 2014 takkede ja til at påtage sig rollen som arbejdsmarkedskommisær i Jean-Claude Junckers kommission, vidste hun, at hun påtog sig en svær opgave.

Det europæiske arbejdsmarked havde under finanskrisen få år forinden tabt mere end fem millioner arbejdspladser, og forude ventede kampen for at restrukturere arbejdsmarkedet i en ny virkelighed, hvor produktion, industri og landbrug i stigende grad bliver erstattet af højteknologiske arbejdspladser indenfor IT og videnskab.

Det er de vilkår kommissæren fredag forsøgte at adressere, da hun var med til at fremlægge Kommissionens ”New Skills Agenda for Europe,” der skal opkvalificere den europæiske arbejdsstyrke.

Det bliver ikke en nem opgave, men Marianne Thyssen har den politiske erfaring på plads. Hun har både været europaparlamentariker for de Flamske Kristendemokrater og været engageret i lands- og lokalpolitik i sit hjemland Belgien.

Marianne Thyssen havde ikke oprindeligt en politisk baggrund, hendes familie ejede et bageri. En af hendes medstuderende fra jurastudiet har til Politico endda udtalt, at »hun måske er for god en person til at være politiker.«

Men ikke alle så det som en hindring for en politisk karriere. Faktisk var det Herman Van Rompuy selv, der opfordrede hende til at stille op til Europaparlamentet allerede i 1988. Marianne Thyssen blev først parlamentariker i 1991, men hun besad posten i de efterfølgende 23 år, hvorefter hun aftrådte for at blive kommissær i 2014.

Hvad hun aldrig havde forstillet sig, da hun tiltrådte som kommissær, var, at hun skulle forholde sig til en omfattende flygtninge- og migrantstrøm fra Mellemøsten, der kommer til at stille enorme krav til integrationen i de kommende år ikke mindst på arbejdsmarkedsområdet.

Når man møder Marianne Thyssen, skal man helst vide på forhånd, at hun er politiker. Som hun, flankeret af rådgivere og fageksperter, læser sin politik op fra et papir, ligner hun i sit jakkesæt til forveksling en embedsmand. Men hun er både glødende europæer og politiker. Det ser man i hendes øjne, når hun taler om Europas aktuelle flygtningeproblemer.

I Marianne Thyssens optik er integrationen af de mange flygtninge i Europa ligeså høj grad en moralsk forpligtelse som en praktisk forpligtelse, siger hun, og hun er sikker på, at integrationen er et område, hvor samarbejde i EU kan tilføre hele Europa værdi.

En af kommissærens opgaver bliver at få skabt et overblik over, hvilke uddannelser og kompetencer de mange flygtninge har med fra deres hjemlande, så de lettere kan blive integreret på de europæiske arbejdsmarked.

»Jeg er overbevidst om, at den bedst mulige måde at integrere de her mennesker på er ved at give dem mulighed for at være en del af arbejdsmarkedet,« sagde Marianne Thyssen ved et seminar for europæiske journalister i sidste uge.

Hun tilføjede, at det er hendes filosofi, at se glasset som halvt fyldt frem for halvt tomt. Måske er det en forudsætning for at være Europas arbejdsmarkedskommissær i 2016.