Kollaps i oliepris gør ondt i Norge

Olieprisens dramatiske nedtur rammer nordmændene hårdt. Foreløbig har 30.000 i olie- og serviceindustrien mistet deres arbejde. Nu melder norske firmaer om nye fyringer. »Norsk økonomi har fået et chok,« siger analytiker fra Nordea.

Statfjord A-boreplatformen i den norske del af Nordsøen Fold sammen
Læs mere
Foto: HOMMEDAL MARIT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Priserne på råolie er i bund, og oliebranchen i Norge bløder. Livet med den sorte olie, som har gjort Norge til ét af verdens rigeste lande, har fået dramatiske konsekvenser. Omkring 30.000 har mistet jobbet i den store og vigtige olie- og gasindustri og følgeindustrierne.

Norge er fortsat på mange måder et hundedyrt land at leve i og besøge. På Statoils tankstationer i Hammerfest og andre steder i landet kostede almindelig 95-benzin som udgangspunkt mandag 14,23 norske kr. eller 11,21 danske kr. pr. liter. Det var i hvert fald selskabets vejledende pris.

Bilister i Norge har ikke som i Danmark mærket det drastiske globale prisfald på olie på den positive måde og fået markant lavere brændstofpriser. Priserne på benzin og dieselolie er ikke faldet meget, da den norske krone er blevet svækket voldsomt, og afgifterne på brændstoffer fortsat er høje.

Vi er i Norges største fylke, Finnmark. Heroppe i verdens nordligste by med omkring 10.000 indbyggere står termometret i disse dage mellem minus syv og plus nul.

Bystyret i Hammerfest har tændt for kontakten til de opvarmede fortove i hovedgaden, så de er fri for sne, is og vand. På den måde bliver man gjort opmærksom på, at det er olie- og gasindustrien i Barentshavet, der er selve byens fundament. Lige som den fossile industri i årevis har været det for norsk økonomi på basis af især aktiviteterne på boreplatformene i Nordsøen og havet op langs Norges vestkyst.

Hammerfest er en central del af den internationale gasindustri gennem udbygningen af det store landanlæg på øen Melkøya, der får naturgas fra Snøvit-feltet i Barentshavet. Feltet ligger 130 km fra land.

Børnehavepladser, madvarer og tøj er nogle af de ting, der kan blive dyrere for nordmændene, hvis olieprisen og den norske krone holder sig på det lave niveau ret meget længere, mener eksperterne. I går faldt olieprisen til omkring 31 dollar pr. tønde efter to dages stigning. 100 norske kr. svarer til 78,80 danske kr.

Omkring 100.000 står i dag uden arbejde. I løbet af det seneste år er der afskediget omkring 30.000 på grund af nedskæringerne i den norske olieindustri og hos underleverandørerne, bl.a. ingeniørfirmaer som Aker Solutions med hovedsæde i Oslo. Stavanger-området er ubetinget den hårdest ramte region.

Midt i januar meddelte Aker, der ejes af mangemilliardæren Kjell Inge Røkke, at der skal fyres 900 i Stavanger, Bergen, Kristianssund, Trondheim, Tromsø, Sandnesssjøen og på offshore anlæg. Hårdest går det ud over Tromsø. Årsagen til reduktionen er bl.a., at Aker før jul mistede en stor langtidskontrakt med Statoil.

Tromsø med sine 70.000 indbyggere, der bliver kaldt »Nordens Paris«, ligger en halv times flyvning syd for Hammerfest. Tromsø mister 200 arbejdspladser hos Aker, der stort set lukker i byen. Da Tromsø-kontoret blev åbnet i 2011, forventede Aker Solutions, at selskabet kunne beskæftige så mange som 300. Nedturen fra over 100 dollars pr. tønde olie til omkring 30 dollars viser, hvor hurtigt tingene kan ændre sig.

»Norsk økonomi har fået et dramatisk chok. Nedskæringerne rammer meget skævt. Mens olieindustrien bliver hårdt ramt, bliver der skabt arbejdspladser inden for f.eks. produktion og eksport af kemikalier, metaller og maskinudstyr samt det offentlige. På grund af den meget svage norske krone er det blevet billigt at eksportere bl.a. norsk olieudstyr,« siger analytiker Joachim Bernhardsen fra Nordea Markets i Oslo til Berlingske.

Mandag fortalte norske medier, at olieservice- og boreselskabet MHWirth, der også ejes af Kjell Inge Røkke, fyrer yderligere 300. I forvejen har selskabet på globalt plan fyret langt over 1.000.

Ifølge den norske stats arbejds- og velfærdsforvaltning, NAV, var der i januar 2015 i alt 88.000 ledige på landsplan, og nu er tallet 100.000.

»Det er jo en beskeden stigning i antallet af ledige, når man tænker på det store chok norsk økonomi har været udsat for. Mange har mistet job i olieindustrien, men nye job i andre sektorer dæmper heldigvis effekten af nedskæringerne i olieindustrien,« siger han.

Prisfaldet på olie har som nævnt konsekvenser for nordmændenes privatøkonomi. Det første, folk mærker det på, er benzin- og dieselpriserne. For når olieprisen går kraftigt ned, falder kronekursen. Men benzinprisen falder procentvis ikke lige så meget som olieprisen, fordi den norske valuta også er svækket.

Ifølge analytiker Joachim Bernhardsen fra Nordea Markets er priserne på konsumvarer det sidste år steget med fire procent. Det er lige fra tøj til mad og ferierejser til udlandet.

Priserne på SFO-pladser, sygehjem og andre kommunale og statslige tjenester risikerer at stige.

»Der kan blive mindre plads til øgede tilskud til organisationer, kulturtilbud og lignende,« sagde cheføkonomi Elisabeth Holvik forleden til avisen VG.

Finansminister Siv Jensen siger ifølge avisen Dagens Næringslivs webavis, at norsk økonomi ikke kan sammenlignes med finanskrisen.

»Nu skal vi igennem en varig ændring af erhvervslivet i Norge. Det gør ondt på de brancher, som er knyttet til olie. Men vi må sørge for at udnytte de muligheder, der er. Kronen er svækket med 20 procent. Det giver en vældig god konkurrencekraft til mange andre brancher (end oliebranchen red.), siger Siv Jensen.