Koks på elmarkedet blev dyrt

Danmarks største elhandelsselskab fik pæn fremgang i 2003. Opbrud i ejerkredsen bag Energi Danmark, der ikke længere dominerer Elsam.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Problemer med at få el-markedet til at fungere, blev særdeles dyrt for Energi Danmark, der er landets største el-handelsselskab. Da der 2. september sidste år opstod mangel på strøm i det vestdanske område, steg elprisen til over det tidobbelte. Situationen var paradoksal, for samtidig med at der blev eksporteret strøm, kom der skyhøje priser, som alene på denne ene dag kostede Energi Danmark tre mio. kr.

Den ene uheldige dag i september barberede en pæn del af Energi Danmarks overskud i 2003. Derfor er adm. direktør Jørgen Holm Westergaard tilfreds med, at Konkurrencestyrelsen i øjeblikket analyser problemerne nærmere.

»Det er ikke tilfredsstillende, at vi kan miste et så stort beløb på en dags hændelser,« siger han.

Energi Danmark fungerer som fælles el-handelsselskab for syv af de største jysk-fynske elselskaber. I 2003 øgede selskabet sit salg til erhvervskunder, hvor selskabet i dag har en markedsandel på 34 procent.

Samlet set kom Energi Danmark ud af 2003 med en omsætning på 1,8 mia. kr. og et overskud på 14 mio. kr.

At overskuddet er ganske beskedent i forhold til omsætningen er ikke udtryk for en dårlig forretning, understreger Jørgen Holm Westergaard. Han påpeger, at Energi Danmark er en finansiel virksomhed og derfor ikke kan sammenlignes med eksempelvis produktionsvirksomheder. Herudover har man i 2003 finansieret betydelige IT-investeringer over driften, og på den baggrund er resultatet tilfredsstillende.

Naturgasplaner i bero
Energi Danmark bebudede for et års tid siden, at selskabet også ville ind på naturgasmarkedet. Indtil videre har Energi Danmark dog afholdt sig fra dette. Selskabet har ganske vist tilbudt finansielle services, så virksomhedskunderne kunne afdække sig mod prisudsving på gas, men planerne om egentligt salg af gas, er indtil videre parkeret.

»Med de priser, der har været i forbindelse med markedsåbningen, har det ikke været attraktivt for os at gå ind i gassalg,« siger Jørgen Holm Westergaard.

Opbrud i ejerkredsen
Der er et vist opbrud i ejerkredsen bag Energi Danmark. Hvor selskaberne tidligere arbejdede tæt sammen og med en samlet ejerandel på 51,5 pct. var dominerende i Elsam, har Tre-For, der dækker trekantområdet, og Energi Fyn valgt at sælge deres Elsam-aktier. Dermed kan Energi Danmark-selskaberne ikke længere dominere Elsam.

Samtidig tyder flere ting på, at ejerkredsen indsnævres, i hvert fald når det gælder antallet af selskaber. Tre af Energi Danmark-selskaberne, ESS i Sønderborg, Nrgi i Århus og Energi Horsens, havde sidste forår forhandlet sig til rette om betingelserne for en fusion, men dengang faldt planerne, da ESS ikke kunne samle det nødvendige flertal. Nu har ESS påny taget diskussionen om fusion. Angiveligt fordi man frygter, at fusionstoget ellers kører med de to øvrige selskaber.

Udover de nævnte selskaber tæller Energi Danmarks ejerkreds Energi Nord, der har sine base i Nordjylland samt Sydvest energi med hovedkvarter i Esbjerg.