Køber sig ind i økonomi med rekordhøj vækst

Danske Banks opkøb i Irland og Nordirland er samtidig et skub ind i den hurtigtløbende irske økonomi. Irland løber hurtigere end resten af EU og høster frugten af massive investeringer fra multinationale selskaber.

Danske Bank håber gennem sit opkøb af to irske banker at nyde godt af en økonomi, der gennem flere år har haft massiv rygvind. Alene i år bliver væksten i den irske økonomi mere end dobbelt så høj som i resten af EU, anslår det irske finansministerium.

Fra 1994 frem til 2002 var Irland den hurtigst voksende økonomi i EU, og frem til i dag er landets økonomi næsten tredoblet på ti år. Landet har været godt hjulpet på vej af Europas laveste selskabsskat, der har givet en stigende investeringslyst fra multinationale selskaber som blandt andet Intel og IBM.

Oversøiske IT-selskaber beskæftiger omkring 45.000 personer i Irland og står for over en fjerdedel af øens samlede eksport - mere end 21 milliarder euro, omkring 156 milliarder kroner - ifølge tal fra IDA Ireland, en organisationen, der under den irske regering har til opgave at tiltrække udenlandske selskaber til øen.

Ifølge senioranalytiker Anders Matzen fra Nordea Markets fører Irland en ikke specielt europæisk politik, hvor man satser på en lille offentlig sektor og på at tiltrække udenlandske virksomheder. Samtidig har landet en forholdsvis ung befolkning.

»For 15 år siden var Irland der, hvor Portugal er i dag. Landet er kommet på omgangshøjde med resten af Europa og må nok vænne sig til noget lavere vækstrater fra nu af,« siger Anders Matzen.

Huspriser amok
Irerne har ifølge Anders Matzen også været hjulpet af en pæn portion held. Landets satsning på at tiltrække IT-virksomheder gav pote på præcis det rigtige tidspunkt med tocifrede årlige vækstrater til følge i slutningen af 1990erne.

Økonomien fik dog et gok i nødden, da IT-boblen brast i 2000, og siden har væksten været mere behersket, men altså en pæn del højere end i resten af EU.

Væksten i økonomien har givet stærkt stigende huspriser i hovedstaden Dublin, og sammen med lave renter har det ifølge Danske Bank givet en gennemsnitlig stigning på 25 procent i irske boliglån over de seneste fem år. Udlån generelt er steget med gennemsnitligt 20 procent årligt i den samme periode.

Det irske mirakel har i nogen grad bredt sig til Nordirland, der er underlagt britisk styre. Nordirland er den britiske region, der klarer sig bedst rent økonomisk på trods af mange års intern uro. Arbejdsløsheden ligger på lige omkring fem procent, og udenlandske investeringer er på vej op, specielt drevet af IT-branchen ligesom i Irland.