København undersøger muligheden for at droppe Danske Bank

Danske Banks samarbejde med Københavns Kommune kan hænge i en tynd tråd. Overborgmester Frank Jensen (S) oplyser på Twitter, at kommunen undersøger muligheden for at opsige samarbejdet med storbanken.

123123123
Overborgmester Frank Jensen udtaler på Twitter, at Københavns Kommune kigger på muligheder for at opsige samarbejdet med Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Danmarks folkerigeste kommune, Københavns Kommune, undersøger lige nu muligheden for at opsige kommunens samarbejde med Danske Bank.

Det oplyser Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), på Twitter.

»Vi er ved at undersøge de juridiske muligheder for at opsige samarbejdet med Danske Bank - hvidvask af penge er uacceptabelt,« skriver Frank Jensen, der altså henviser til Danske Banks hvidvasksag, hvor enorme pengestrømme i årevis strømmede uhindret gennem bankens estiske filial.

Frank Jensens tweet tager udgangspunkt i et medlemsforslag, som Enhedslisten i Københavns Kommune havde stillet forud for et møde i Økonomiudvalget i tirsdags. Her besluttede et bredt flertal, at forvaltningen skal undersøge mulighederne og konsekvenserne ved at ophæve samarbejdet med Danske Bank på baggrund af hvidvasksagen.

Hvis samarbejdet kan ophæves, skal det behandles af Økonomiudvalget igen. Enhedslisten, Alternativet, SF og DF tilføjede til protokol, at partierne ønsker samarbejdet med Danske Bank opsagt hurtigst muligt.

Frank Jensen vil ikke stille op til yderligere interview om sagen, men forvaltningen henviser istedet til Socialdemokratiets gruppeformand, Lars Weiss. Han fortæller, at undersøgelsen forventes at tage en måneds tid.

»Det er et stort omfang, vi bruger dem. Det er det for alle kommuner i Danmark, fordi vi på en del områder er lovgivningsmæssigt forpligtet til at have samme bank som staten, som altså er Danske Bank,« siger Lars Weiss (S).

Flere kommuner overvejer at droppe Danske Bank

Københavns Kommune bruger i dag Danske Bank til kommunens betalingsformidling, altså alle kommunens ind- og udbetalinger. Danske Bank bruges også som administrator af kommunens investeringsforening og som en af fire kapitalforvaltere i kommunens investeringsforening.

Nu er kommunen i gang med at få afklaret, hvor store handle muligheder de har for at bryde samarbejdet.

»Vi har generelt i kommunen en del områder, hvor vi stiller krav om socialt ansvar til vores samarbejdspartnere, herunder også at man ikke medvirker til skatteunddragelse og hvidvask. Når der så er en bestyrket mistanke om, at en af vores samarbejdspartnere har overtrådt det, så er det naturligt, at vi sætter den her proces i gang for at se, hvor meget og hvor hurtigt vi kan komme ud af det,« tilføjer Lars Weiss.

Ifølge organisationen Oxfam Ibis har 54 af landets 98 kommuner i dag Danske Bank som hovedpengeinstitut. Flere kommuner, heriblandt Kolding Kommune og Svendborg Kommune, har også meddelt, at de overvejer at droppe Danske Bank.

»Vi går selv op i at opføre os moralsk og etisk rigtigt, og det ønsker vi også at stille som et krav til dem, der passer på vores penge, sagde Svendborgs borgmester, Bo Hansen (S), tirsdag til Fyens.dk.

Borgmesteren i Kolding Kommune, Jørn Pedersen (V), er ligeledes kritisk over for Danske Bank i kølvandet på hvidvaskskandalen.

»Hvis Finanstilsynet træffer en afgørelse, der slår fast, at Danske Bank som koncern har været vidende om den hvidvaskning, der foregik i Estland, uden at gribe ind, så mener jeg, at vores aftale med banken omgående skal ophøre. Det kunne det godt tyde på, siden direktøren er gået af, sagde borgmester Jørn Pedersen i september til JydskeVestkysten.