Køb et luksussommerhus gratis

Læs her hvordan man kan trylle sig frem til at eje et sommerhus til to millioner kroner - og samtidigt få lavere ydelse i helårshuset. (De magiske ord er naturligvis afdragsfrie lån.)

Få en helt ny fritidsbolig i luksusklassen, uden at det belaster privatøkonomien med så meget som én eneste krone.

Det kan boligejere få lige for tiden, hvis de omlægger gamle boliglån i villaen hjemme i Gentofte, Birkerød, Greve eller Roskilde og snupper et nyt lån uden afdrag.

Har man eksempelvis et 5 procents eller 6 procents obligationslån i sin bolig med fast rente i de næste 30 år på to mio. kroner, er ydelsen efter skat oppe på 8.800 kroner om måneden.

Lægges dette lån om til et nyt afdragsfrit lån af typen F1, hvor renten ændrer sig én gang årligt, vil ydelsen blive mere end halveret til bare bare 3.166 kroner.

Man låner derefter nye to millioner kroner og køber sommerhus i Hornbæk eller Skagen for pengene.

Sommerhuset belånes også med afdragsfrie F1-lån, så samlet set bliver ens udgift til de to huse dermed 6.332 kr. om måneden.

Det er hele 2.468 kroner mindre, end man betalte i forvejen, selv om man har fået en ekstra fritidsbolig til sin rådighed.

»Det er en mulighed lige nu, ja, helt klart,« siger økonom Jacob R. Nielsen fra Realkredit Danmark. Han tilføjer dog, at man så kommer til at eje to boliger, som der ikke spares noget som helt op i.

»Men fortsætter priserne med at stige, kan det godt være en økonomisk fordel,« siger Jacob R. Nielsen.

Jens Christian Nielsen, cheføkonom i Realkredit Danmark, bekræfter også, at regnestykket hænger fornuftigt sammen, eftersom ydelsen på afdragsfrie flex- eller rentetilpasningslån er under halvdelen af, hvad der skal betales på traditionelle 30-årige lån med fast rente.

»Så man kan næsten købe, hvad man vil. Omlægger man et lån på to millioner kroner til et afdragsfrit lån, kan man låne nye to millioner kroner, uden det koster ekstra,« siger han.

Bryder med gamle vaner
Nogle er bange for de afdragsfrie lån, der gør op med en nærmest indgroet vane gennem generationer om, at man skal spare op i sin bolig. Men i mange tilfælde er det langt bedre at spare op på skattebegunstigede rate- og kapitalpensioner eller andre steder.

De nye afdragsfrie obligationer har også den fordel, at de falder mere i kurs end andre obligationer, hvis renten begynder at stige. Dermed vil de udløse en større gevinst i form af faldende restgæld.

Endelig giver investering i sommerhus også mulighed for at hente lejeindtægter ved udlejning, som beskattes forholdsvis lempeligt, ligesom man får bedre mulighed for at afvikle anden dyr gæld i banker eller på kontokort - selv om man flotter sig og køber sommerhus eller lejlighed i byen til to millioner kroner.

Kan man ikke lide lån af den type, hvor renten ændres hvert år, findes også afdragsfrie lån med fast rente i tre, fem eller ti år. Her er ydelsen dog lidt højere.

Den afdragsfrie periode må højst vare i ti år. Men efter de ti år er gået, er det intet i vejen for, at man tager et nyt afdragsfrit lån og begynder forfra med ti nye år - uden afdrag og med stor villa og sommerhus ved havet, stranden eller skoven.

Det koster selvsagt også en del i forsikringer, vedligeholdelse, ejendomsskatter med videre at eje sommerhus. Men der er så også 2.468 kroner ekstra hver eneste måned til disse udgifter.